Gemeente Soest

Landgoed Hove Beaulieu

Datum: 01/04/2008

Landgoed Hove Beaulieu gekozen tot landgoed van het jaar

Van de 65 landgoederen, die in 2007 hebben meegedaan aan het lesprogramma Van Luchtkasteel tot Dassenburcht, is het landgoed Hove Beaulieu van eigenaar Jean Meerts verkozen tot 'Landgoed van het jaar 2008'.

Landgoed van het jaar 2008

De projectorganisatie van dit lesprogramma in Soest heeft een geldprijs van 250 en een vijgenboom gewonnen.

En eeuwige roem natuurlijk. De verkiezing vond plaats tijdens de landelijke terugkom- en trainingsdag van het lesproject 'Van Luchtkasteel tot Dassenburcht' afgelopen woensdag 26 maart in nationaal park de Hoge Veluwe.

Les op een landgoed

Sinds 2004 wordt het landgoedprogramma al in Soest georganiseerd. Dat gebeurt in een leuke en goede samenwerking tussen het IVN Eemland (scholenwerkgroep), NME Soest (MEC de Kwekerij), freelance journalist Hans Kruiswijk en Jean Meerts zelf.
Het eerste jaar deed er één school mee met vier groepen en dit jaar - van april tot en met juni 2008 draait het project weer - doen er 14 scholen met in totaal 16 groepen mee.

Wanneer de Soester scholieren op het landgoed komen voor de buitenlessen, treffen ze daar geen indrukwekkend landhuis aan, maar een eenvoudige pachterwoning temidden van indrukwekkende natuur. De kinderen worden hierop voorbereid tijdens een cultuur-historische gastles op school, gegeven door Hans Kruiswijk.

Mocht er dan nog iets van teleurstelling zijn bij de kinderen, dan verdwijnt die snel na het warme welkom van Jean Meerts zelf. Zeker ook wanneer hij ze vervolgens hoogstpersoonlijk, waar het programma het toelaat, aan de hand meeneemt over zijn landgoed. Hij heeft bij elke steen en struik wel een verhaal en alle natuur- en bodemschatten worden vurig van commentaar voorzien. Zijn ideeën en geestdrift kennen wat dat betreft geen grenzen. Voor ons was het dan ook nauwelijks een verrassing, dat Hove Beaulieu werd uitgeroepen tot landgoed van het jaar. Bent u nieuwsgierig geworden naar Laag Hees en Hove Beaulieu in het bijzonder. Kom eens langs in de maanden april, mei en juni.

Dassenbos

Nieuw dit lesseizoen is het idee van Meerts om alle groepen, die voor het eerst in Laag Hees komen, een boom te laten planten op zijn landgoed. Alle bomen bij elkaar zullen het 'Dassenbos' gaan vormen. Meerts hoopt zo dat de kinderen van tijd tot tijd blijven komen kijken hoe hun eigen boom bloeit en groeit op zijn landgoed.

Bij de ingang van het Dassenbos metselt hij ook nog de burcht uit het logo van 'Van Luchtkasteel tot Dassenburcht'. Ook zal een vrolijke, opgezette das tijdens de uitvoering van het project door de poort gluren!

Meer informatie: Johan Simon (6093202/ e-mail: simoj@soest.nl)

.