Gemeente Laarbeek


Twee Laarbeekse initiatieven genomineerd

Drie kanshebbers Peeltrofee

Drie projecten uit de Peel maken kans op de Peeltrofee. Deze bijzondere prijs wordt tijdens de derde Peeldag op zaterdag 19 april 2008 in Bakel uitgereikt. De drie genomineerden zijn: Zorg in en om het dorp Mariahout in combinatie met de coöperatieve vereniging Tot uw dienst, streekproducten Croy en de recreatiewoningen voor gehandicapten van de familie Nooyen in Asten-Heusden. Het zijn alle drie voorbeelden van kleine projecten met een positieve uitstraling voor het gebied. Voor Laarbeek is het wel heel bijzonder dat twee van drie genomineerde initiatieven uit deze gemeente komen.

De Peeltrofee wordt tijdens de Peeldag uitgereikt voor het meest aansprekende project of de persoon of organisatie die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de uitvoering van de reconstructie. Vorig jaar was dat het kavelruilproject Bakel-Zuid, een jaar eerder de uitvoeringscommissie Peelvenen. De genomineerden zijn een voorbeeld en stimulans voor anderen om de uitvoering van de reconstructie voortvarend op te pakken.

Totaalconcept voor streekproducten

Met het project streekprojecten Croy in Aarle-Rixtel laten ondernemers, verenigd in de stichting streekontwikkeling Croy, zien dat het mogelijk is succesvol streekproducten te vermarkten. Er vindt een aantal activiteiten in en rondom het kasteel plaats, er is marketing, promotie, pr en productontwikkeling. Denk hierbij aan de streekwinkel, het informatiecentrum en wandel- en fietsroutes.

Onder de bezielende leiding van Jan Franken is, door samenwerking tussen de ondernemers en andere betrokkenen, een totaalconcept ontstaan waarbij wordt aangesloten bij het historisch besef rondom Croy en de culturele en landschappelijke kwaliteiten van het gebied.

Betaalbare diensten in het dorp

Het project Zorg in en om het dorp Mariahout is een initiatief van bewoners in Mariahout. Het doel is om Mariahout levensloopbestendig te maken door het realiseren van een aantal nieuwe voorzieningen. Het project van de coöperatieve vereniging Tot uw dienst is een goed voorbeeld op dat gebied. Deze vereniging vervult een makelaarsfunctie tussen vraag en aanbod van diensten in het dorp, zoals huiselijke dienstverlening, persoonlijke verzorging, verpleging en ondersteunende begeleiding. Op deze manier kunnen mensen betaalbare hulp aan huis krijgen en wordt een bijdrage geleverd aan de lokale werkgelegenheid.

Gehandicapten op de boerderij

Met het bouwen van recreatiewoningen voor gehandicapten op hun agrarisch bedrijf geeft de familie Nooyen in Asten-Heusden op een innovatieve manier invulling aan verbrede landbouw. De ondernemers bouwen daartoe zes recreatiewoningen in nieuwe en bestaande stallen. De gehandicapten kunnen samen met hun familie van een rustige vakantie op het platteland genieten. De uitstraling van het project is groter dan alleen het eigen bedrijf omdat ook de lokale economie ervan profiteert. Bijzonder is dat de familie Nooyen, ondanks dat ze zich richt op een minder daadkrachtige groep recreanten en hoge investeringen deed, toch een project neerzet dat bedrijfseconomisch haalbaar is.

Alle facetten van reconstructie

De Peeldag is een jaarlijks evenement voor iedereen die met de reconstructie in De Peel te maken heeft of gewoon geïnteresseerd is. Dit jaar wordt deze gehouden bij een ondernemer die betrokken is bij het Integraal Gebiedsprogramma Bakel-Millheeze. Het adres is Valkert 2 in Bakel; de dag begint om 11.00 uur.

Tijdens De Peeldag kunnen bezoekers kennis maken met alle facetten van de reconstructie, onder andere door projecten te bekijken en het bezoeken van een projectenmarkt. Bezoekers kunnen via excursies projecten aanschouwen zoals wijst- en beekherstel en een aantal verplaatsingen van intensieve veehouderijbedrijven.

Bijzonder is dat de Peeldag dit jaar samenvalt met de Dag van het Brabantse Platteland, een initiatief van de provincie Noord-Brabant om burgers kennis te laten maken met de reconstructie van het platteland. Mevrouw Maij-Weggen, Commissaris van de Koningen van Noord-Brabant, zal in De Peel het officiële startschot geven voor deze happening. Ook de gedeputeerden Rüpp en Hoes zijn daarbij aanwezig. Verder heeft de provincie onder andere statenleden, voorzitters van de reconstructiecommissies, bestuurders van de reconstructiepartijen en gemeenten uitgenodigd voor deze bijzondere en feestelijke dag.

klik hier om door te gaan naar Gemeentenieuws