Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard


tot enige verwarring

Adressering waterschapsbelasting 2008 leidt soms tot enige verwarring

PERSBERICHT

Een aantal bewoners dat in februari een aanslag ontving voor de waterschapsbelastingen van 2008, ontving deze op een andere naam dan voorgaande jaren. Dat veroorzaakte soms verwarring. Met uitzondering van de aanslag voor ongeveer 600 studenten, zijn alle aanslagen terecht opgelegd.

De tenaamstelling van de aanslag was dit jaar in een aantal gevallen anders dan in voorgaande jaren, omdat ENECO de belastingen dit jaar niet namens het hoogheemraadschap inde, maar het hoogheemraadschap de belasting rechtstreeks heeft opgelegd. Daarvoor is een adressenbestand gebruikt, waarop de tenaamstelling soms afweek van het ENECO-bestand.

De waterschapsbelastingen bestaan uit een eigendomsdeel en een gebruikersdeel. Om vast te stellen wie welk deel is verschuldigd, maakt het hoogheemraadschap voor de tenaamstelling van het gebruikersdeel gebruik van gegevens uit de Gemeentelijke Basisadministratie. Uit de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) wordt voor het opleggen van het gebruikersdeel de hoofdbewoner van de woning gekozen. Daarbij wordt allereerst gekeken of er sprake is van een persoon die het langst op het adres staat ingeschreven. Is dat het geval, dan wordt die persoon als hoofdbewoner gekozen. Als dit niet het geval is, dan wordt gekeken of er sprake is van een gemengde huwelijkse staat (of samenleving). Is dat het geval, dan wordt de man als hoofdbewoner aangemerkt. Is er geen sprake van een gemengde huwelijkse staat (of samenleving), dan is dat de oudste bewoner. In een aantal gevallen blijkt dat het gebruikte werkbestand ten onrechte geen huwelijkse staat vermeldt.

Het gebruik van de GBA en de keuze van de hoofdbewoner kan er toe leiden dat de tenaamstelling afwijkt van de tenaamstelling die voorkwam op de rekening van ENECO. Dit elektriciteitsbedrijf gebruikte immers het eigen klantenbestand dat uitging van de naam van de contracthouder.

Voor de tenaamstelling van het eigendomsdeel gaat het hoogheemraadschap uit van het kadastrale register. In dit kadaster staat de eigenaar van een woning genoemd. Zijn er meerdere eigenaren, dan wordt de aanslag verzonden op de naam van degene die het eerst in het kadaster wordt genoemd.

Gecombineerde aanslagen soms apart verzonden

Het hoogheemraadschap wil met ingang van 2008 zoveel mogelijk gecombineerde aanslagen verzenden, waarop alle belastingen zichtbaar zijn. De aanslagen voor het gebruikersdeel van eigen woningen worden daarom tegelijkertijd met de aanslagen voor het eigendom opgelegd.

Aan het eind van februari zijn 150.000 aanslagen voor het gebruikersdeel verstuurd. De aanslagen voor het eigendomsdeel worden later verstuurd zodra de waarden (WOZ) van de eigendommen bekend zijn. De meeste mensen met een eigen woning hebben dan ook nog geen aanslag voor het gebruikersdeel ontvangen, en ontvangen deze later tezamen met de aanslag voor het eigendomsdeel.

Uitzondering hierop zijn echter de adressen die in het kadaster op een andere naam staan geregistreerd dan uit het GBA als hoofdbewoner wordt gekozen. De eerst genoemde naam in het kadaster is met andere woorden anders dan de naam van de hoofdbewoner uit de GBA. Deze eigenaren ontvangen hierdoor aparte aanslagen voor het gebruikersdeel en het eigendomsdeel. Wij zijn ons ervan bewust dat dit in een aantal gevallen tot verwarring leidt. Echter oplossing van dit probleem zou opnieuw een keuze vereisen, waarvan wij verwachten dat het middel erger is dan de kwaal.

Studentenhuizen

Tenslotte ontstond er onduidelijkheid over de rechtmatigheid van de aanslagen die zijn verzonden aan mensen die gebruik maken van gemeenschappelijke voorzieningen, zoals keuken, toilet en wasgelegenheid. Voorbeelden daarvan zijn de bewoners van gemeenschappelijke studentenhuizen die voorheen geen aanslag ontvingen, en waarvan de waterschapsbelasting in de huur wordt verrekend.

De aanslag voor deze gemeenschappelijke ruimten wordt aan de verhuurder opgelegd. Het hoogheemraadschap heeft in overleg met de verschillende verhurende partijen, zoals Stadswonen, aan het eind van 2007 deze situaties geïnventariseerd en gecorrigeerd in het bestand voor de verzending van de aanslagen. Helaas hebben toch zo'n 600 van de ruim 6.500 hiervoor gecorrigeerde adressen onterecht een aanslag ontvangen. Deze systeemfout wordt thans hersteld. Vanzelfsprekend worden eventuele betalingen van deze aanslagen zo spoedig mogelijk teruggegeven.

Gebleken is echter dat ook studenten die zelfstandige woningen zonder gemeenschappelijke voorzieningen huren de aanslag terugzenden. Wij wijzen erop dat in deze gevallen sprake is van zelfstandige bewoning en de aanslag juist is opgelegd. Degene die dit aangaat zullen hierover worden bericht.

Het streven van het hoogheemraadschap is en blijft om bij het opleggen van de waterschapsbelasting zo nauw mogelijk aan te sluiten op de werkelijke woonsituatie. Echter onduidelijkheden als gevolg van het grote aantal verschillende woonvormen zullen wij door onvolkomenheden in het bestand of onbekendheid met de werkelijke situatie niet kunnen uitsluiten. Voor nadere informatie kunt u te alle tijde contact opnemen met de klanteninformatie onder het nummer 010 45 37 372.

Geen verrekening via de nota van ENECO

In de regio Rotterdam wordt dit jaar de belasting rechtstreeks door het hoogheemraadschap opgelegd. Over deze omschakeling van de belastingsheffing in de regio Rotterdam hebben de inwoners van Rotterdam aan het eind van 2007 een brief ontvangen. Hierbij is ook de mogelijkheid geboden om de inning van de belasting via een machtiging in 2008 automatisch in 6 termijnen te laten verlopen.