Gemeente Eindhoven


* collegebesluiten

1 april 2008

Collegebesluiten
De belangrijkste openbare besluiten uit de vergadering van B&W van maandag 25 maart.
Offerte Stedelijk Kompas
Eindhoven telt op momenteel 940 personen die geen dak boven het hoofd hebben. En nog eens ruim 1100 mensen die gevaar lopen om in dezelfde omstandigheden terecht te komen, bijvoorbeeld omdat huisuitzetting dreigt of omdat ze alleen maar een tijdelijke woonplek hebben.

Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van een onderzoek dat de gemeente heeft laten uitvoeren ten behoeve van het Stedelijk Kompas: de richting die de gemeente Eindhoven gaat inslaan om te bereiken dat het aantal dak- en thuislozen de komende jaren fors gaat dalen en de daarmee samenhangende overlast in de stad vermindert. Vorige week heeft de gemeente het plan van aanpak van het Stedelijk Kompas inclusief de financiële uitwerking ervan in de vorm van een offerte aangeboden aan het Ministerie van VWS.

Op basis van een goed plan verruimt het ministerie naar verwachting de AWBZ-bijdrage, waaruit de uitvoering van het Stedelijk Kompas zal worden gefinancierd. Met de uitvoering van het Kompas is tot 2015 jaarlijks zoân ⬠29 mln gemoeid. Omdat te kunnen bekostigen vraagt de gemeente bovenop de huidige AWBZ-bijdrage een extra bedrag van ca. ⬠4 mln aan het ministerie.
Uitvoering generaal pardon in Eindhoven
Op 15 juni 2007 trad het generaal pardon in werking. In Eindhoven zijn 500 aanvragen voor het generaal pardon ingediend. Hiervan zijn er 269 toegekend en 64 afgewezen. 157 aanvragen zijn nog in behandeling. In totaal verwacht de gemeente dat er 406 aanvragen gehonoreerd worden. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) toetst of de mensen aan de voorwaarden voldoen.

De gemeente heeft voor het uitvoeren van het generaal pardon samen met betrokken maatschappelijke instellingen een aantal maatregelen genomen. Vluchtelingen Werk Eindhoven (VWE) vormt een centraal loket voor mensen die een verblijfsvergunning hebben gekregen. VWE begeleidt de mensen naar verschillende gemeentelijke diensten en regelingen en verzorgt begeleidingstrajecten voor mensen die geen inburgeringtraject volgen. Stichting Lumens verzorgt budgetteringscursussen voor generaal pardonners.

Als mensen daadwerkelijk een verblijfsvergunning hebben zal het vaak moeilijk zijn om betaald werk te vinden. Deze mensen hebben zich namelijk voorheen niet kunnen profileren op de arbeidsmarkt. Daarom hebben ze recht op een bijstandsuitkering met terugwerkende kracht tot 15 juni 2007. De eerder ontvangen leefgeldregeling die mensen kregen in afwachting van hun generaal pardon wordt hiermee verrekend.

Alle mensen die op basis van het generaal pardon een verblijfsvergunning krijgen moeten vóór eind 2009 een woning hebben. In eerste instantie geldt dit voor mensen die al in Eindhoven wonen. Hierover zijn afspraken gemaakt met de woningcorporaties.

Bezoekadres:
Stadskantoor, Stadhuisplein 10
route
Postadres:
Postbus 90150, 5600 RB Eindhoven

Klanten-
ContactCentrum
tel. 040-238 60 00
of stuur een e-mail
deze pagina printen
mail deze link door