FNV Bondgenoten: start cao-onderhandelingen supermarkt

01/04/2008 11:09

FNV Bondgenoten

PERSBERICHT

Utrecht, 1 april 2008

FNV Bondgenoten: start cao-onderhandelingen. Vakbond wil meer zeggenschap voor werknemers in supermarkt-cao

Vanmiddag om 14.00 uur starten de cao-onderhandelingen tussen FNV Bondgenoten en de werkgevers in de supermarktbranche. De vakbond wil onder andere meer zeggenschap voor de werknemers over hun arbeidstijden. De discussie over flexibilisering van de arbeidstijden is vooral in de detailhandel een heet hangijzer.

Nicole Boonstra, landelijk onderhandelaar FNV Bondgenoten: "Uit onze enqu(ee)te blijkt dat 69 procent van de werknemers in de supermarktbranche structureel overwerkt. En maar liefst 47,8 procent werkt voor meer dan de helft in eigen tijd door. Die werkdruk neemt alleen maar toe als de winkeltijden verruimen. Wij zijn niet tegen een verruiming maar dan willen we wel de garantie van werkgevers dat het werken op speciale dagen vrijwillig is voor het personeel. Er moet een goede balans zijn tussen werk en privé voor werknemers in de supermarktbranche en we blijven vasthouden aan het extra belonen voor werken in weekenden en op feestdagen."

Volgens de vakbond is structureel overwerk een vorm van flexibel werken waarmee de werkgevers vermijden om werknemers meer vaste uren te geven. Boonstra: "Het overwerk wordt meestal wel uitbetaald in geld of tijd, maar de werkgevers kunnen beter de urencontracten uitbreiden. Want er zijn heel veel werknemers, vooral jongeren en vrouwen, die heel graag meer uren willen werken."

Naast zeggenschap voor werknemers vindt de vakbond dat de werkgeversorganisaties moeten investeren in een prettige, veilige en gezonde werkomgeving en in de toekomst van de branche. Het werken in de supermarkt moet leuk blijven en jongeren moeten een toekomst kunnen opbouwen in de branche. Boonstra: "We willen meer rechten voor jongeren, afschaffing van de jeugdschalen en we willen dat de flexibele contracten worden omgezet in vaste contracten."

In de supermarktbranche zijn ruim 200.000 mensen werkzaam; meer dan 60 procent hiervan is jonger dan 22 jaar. Een ruime meerderheid van de werknemers heeft geen vast contract; slechts 18 procent van de werknemers heeft een fulltime contract.