Boetetarieven met twintig procent omhoog

Persbericht | 01-04-2008

Met ingang van vandaag gelden nieuwe tarieven voor een groot aantal boetes. Het gaat met name om de boetes voor verkeersovertredingen die onder de zogeheten Wet Mulder vallen, zoals bijvoorbeeld het rijden door rood licht, snelheidsovertredingen en het niet dragen van de autogordels. Maar ook verscheidene boetes voor overtredingen van plaatselijke verordeningen zullen omhoog gaan. Te denken valt dan aan boetes voor zaken als wildplassen, het niet volgens de regels buiten zetten van vuilnis of het te lang stallen van campers of caravans voor het huis.

De verhoging is gebaseerd op afspraken uit het regeerakkoord en de tweejaarlijkse indexering. Het betreft een gemiddelde verhoging van 20%.

De laatste aanpassing van de verkeersboetes dateert uit 2006. Toen werd een systeem ingevoerd waarbij de hoogte van de boete afhankelijk is van de ernst van de overtreding, oftewel: hoe gevaarlijker hoe duurder. Een overtreding die veel gevaar oplevert, wordt hoger beboet dan een minder ernstige overtreding.

Dit principe blijft na de verhoging van de tarieven onaangetast. Bijvoorbeeld: een snelheidsovertreding van 15 kilometer per uur kost vanaf vandaag binnen de bebouwde kom 75 euro (was 63). Voor dezelfde overschrijding buiten de bebouwde kom, bijvoorbeeld een provinciale weg, is het tarief 72 euro (was 60) en op de autosnelweg 67 euro (was 56). De al jaren geldende systematiek van meetcorrecties blijft ongewijzigd.

Wie zelf wil uitrekenen welke boetetarieven vanaf vandaag gelden voor de verschillende verkeersovertredingen, kan dat vanaf 1 april doen op www.verkeershandhaving.nl. Voor een indruk van de verhogingen staan hieronder enkele voorbeelden van regelmatig voorkomende overtredingen:

Feit nieuw tarief oud tarief

Niet gebruiken autogordel
EUR90 EUR75

Geen helm op (motorrijder)
EUR90 EUR75

Geen helm op (bromfietser)
EUR60 EUR50

Door rood licht
(auto) EUR150
EUR130

Onnodig links
rijden EUR90
EUR75

Rechts inhalen
EUR150 EUR130

Alcohol (tot 0,8 promille)
EUR250 EUR220

Alcohol (1,01-1,15 promille)
EUR450 EUR390