Gemeente IJsselstein


Beleid dierenwelzijn

Datum: dinsdag 1 april 2008
De gemeente IJsselstein hecht veel waarde aan het welzijn van dieren.

Of het nu de ganzen, dieren in de dierenweides zijn of huisdieren van inwoners. Om een helder en eenduidig beleid te kunnen voeren heeft het college de nota dierenwelzijn vastgesteld. Met het nieuwe beleid kan de gemeente echt werk gaan maken van het dierenwelzijn. De nieuwe nota dierenwelzijn biedt inzicht in de totale activiteiten van de gemeente IJsselstein op het terrein van dierenwelzijn, en er kunnen verbindingen, samenhang en verbeteringen worden aangebracht. "Dat is gewoon nodig", constateert wethouder Frans Cremer. De gemeente IJsselstein vindt dat iedereen met respect moet omgaan met dieren en hun leefomgeving. Daarnaast hecht de gemeente veel waarde aan de eigen verantwoordelijkheid van de inwoners en ziet ook voor zichzelf een grote rol weggelegd. Daarom voert de gemeente een actief hondenbeleid door het aanwijzen van uitlaatstroken en losloopgebieden. Ook is de bestrijding van schadelijke dieren en plaagdieren op orde in de gemeente. Bovendien is de gemeente actief op het terrein van natuur- en milieueducatie op scholen.
Uit de nota dierenwelzijn blijkt dat de gemeente een aantal activiteiten kan ondernemen om het dierenwelzijn te bevorderen en eventuele overlast te verminderen. Gevraagd naar voorbeelden noemt wethouder Frans Cremer het chippen van honden en katten. "Wij zien veel voordelen in het invoeren van een jaarlijkse chipweek om alle honden en katten preventief te laten chippen. Het dier kan gemakkelijker worden teruggebracht naar de eigenaar en mogelijke kosten bij gewonde dieren kunnen worden verhaald, "licht hij toe. De eerste opvang en het vervoer van zwerfdieren is onvoldoende geregeld en er is geen duidelijk aanspreekpunt.
In IJsselstein is een breed aanbod van structurele opvang van (zwerf)dieren. Rijpickerweerd krijgt daarvoor al subsidie van de gemeente. De gemeente is bereid aan 't Klaphek ook subsidie te verlenen, wanneer `t Klaphek dit zou aanvragen. De gemeente gaat gerichte afspraken maken met de dierenbescherming om de registratie en het toezicht op dierenmishandeling en verwaarlozing te professionaliseren. Daarnaast heeft de gemeente heeft het voornemen om te verkennen of in IJsselstein een dierenbegraafplaats en crematorium kan worden gerealiseerd, omdat gebleken is dat hier een behoefte aan bestaat. De gemeente wil ook gerichte afspraken maken met de beheerder van dierenweide Achtersloot en de politie om het toezicht te intensiveren zodat de overlast beperkt wordt. Over de voornemens in de nota dierenwelzijn beslist de raad. Wanneer er voldoende geld beschikbaar is, zou in 2009 een begin kunnen worden gemaakt met het uitvoeren hiervan.
download nota dierenwelzijn