Gemeente IJsselstein


Kunst verfraait de stad

Datum: dinsdag 1 april 2008
Kunst bindt mensen en geeft de stad een `eigenheid' waarin mensen zich prettig voelen. IJsselstein heeft dit principe altijd gekoesterd en er zijn dan ook diverse kunstobjecten in de openbare ruimte van onze stad.

Onderhoud kunstwerken
Om het mooi te houden, is onderhoud nodig. De apen van Fontein de Apenluiders elkaar weer met ferme stralen laten besproeien en het tramhuisje bij de eindhalte van de sneltram in zijn oude glorie herstellen, zijn wensen van de gemeente. De raad heeft hiervoor in de begroting 2008 EUR 40.000,- extra opgenomen. Het totale budget is hiermee toereikend. In de komende twee jaar kunnen de werkzaamheden worden uitgevoerd.
Uiteenlopende buitenbeelden
In IJsselstein staan zeventien buitenbeelden. Deze beelden zijn zeer divers van materiaal, afmeting en wat betreft de status van de kunstenaar. De beelden zijn geplaatst tussen 1962 en 2006. In de afgelopen jaren is er geen onderhoud gepleegd op reguliere basis, wel werd er sporadisch waar nodig ingegrepen. Het college wil het onderhoud aan de beelden planmatig aanpakken: achterstallig onderhoud wegwerken en beginnen met regulier onderhoud. Zij heeft hiervoor een Meerjaren Onderhoudsplan opgesteld.
Uitgevoerde en geplande werkzaamheden
o beeld `'Stapeling" kreeg een nieuwe bestemming in de woonwijk Baronnye
o herstel van de tafel `Lot en toeval' is inmiddels uitgevoerd o glasplaten van het tramhuisje in IJsselstein-Zuid zijn vernield en door te kiezen van voor een duurzame oplossing van kunststof panelen kan dit kunstwerk zijn allure weer terugkrijgen o spuitinstallatie van de Fontein van de Apenluiders wordt schoongemaakt en er is gezocht naar een oplossing om verstopping te voorkomen
o kunstobject `Metaforisch Landschap' in het Vestingplantsoen verkeert in zo'n slechte staat dat wordt voorgesteld dit kunstwerk te ontmantelen
Zorg om Wagthuisje
Het `Wagthuisje' van de Wereldomroep is nog een punt van zorg. Ook dit kunstwerk is regelmatig doelwit van vandalisme. Vooralsnog is hier nog geen structurele oplossing voor. Hierover moet op een later moment besluitvorming plaatsvinden.