Gemeente Hoogeveen


* 01.04.2008 - De Smederijen groeit door, maar in een lagere versnelling

---

01 april 2008

Afzender: stuurgroep De Smederijen van Hoogeveen

De Smederijen groeit door, maar in een lagere versnelling

Het gaat goed met de Smederijen van Hoogeveen, maar bewoners en professionals lopen tegen grenzen aan. Dat concludeert de Smederijen-stuurgroep na bijna een jaar praktijkervaring. Om rust in te bouwen wil de stuurgroep voor niet meer dan acht Smederijen ontwikkelplannen behandelen in 2008 en 2009. Op 16 april is er een inspraakbijeenkomst hierover. De bewoners die actief zijn in De Smederijen zijn uitgenodigd.

Er zijn dit jaar achttien Smederijen in actie. âUit de initiatiefgroepen komt veel enthousiasme en steeds meer voorstellen tot verbetering van de leefbaarheid. Maar we lopen ook tegen grenzen aan. Willen we niet aan ons eigen succes ten onder gaan, dan is het nodig rust in te bouwen: voor bewoners en voor professionals die bij de Smederijen betrokken zijn,â zegt stuurgroepvoorzitter Klaas Smid in een brief aan de Smederij-betrokkenen. âHet blijkt best een opgave voor een Smederij om én een âuitvoeringsplanâ te maken (voor de korte termijn) én een âontwikkelplanâ (voor de langere termijn). Ook de professionals van de instanties zien het werk over de schoenen lopen als er niets gebeurt.â

Behalve grip houden op het aantal ontwikkelplannen, wil de stuurgroep langer doen over de invoering van alle Smederijen. Het zijn er 35 in totaal, waarvan er nu 18 draaien. De stuurgroep wilde in 2010 in alle 35 gebieden een Smederij ingevoerd hebben, maar dat jaartal wordt losgelaten. In principe komen er in 2009 geen nieuwe Smederijen bij.

Wat de acht ontwikkelplannen betreft, geeft de stuurgroep een afgewogen voorkeur aan bepaalde Smederijen. Op 16 april hebben betrokken bewoners de kans op dit voorstel te reageren. De inspraakbijeenkomst begint om 19.30 uur en is in het DES gebouw aan de Albert Steenbergenstraat in Zuid. Reageren kan ook (vanaf vrijdag 4 april) via www.desmederijenvanhoogeveen.nl.

Het âsmedenâ en uitvoeren van de uitvoeringsplannen in de bestaande achttien Smederijen gaat gewoon door. âDat kunnen we met zân allen behappen en dat succes houden we vast,â zegt Klaas Smid. âDe Smederijen groeit door, maar in een lagere versnelling. We zijn erg blij dat het zo goed gaat met De Smederijen, en samen zorgen we ervoor dat we grip houden op de ontwikkelingen.â