Casema

Nederland 1, 2 en 3 komen in HD beschikbaar via Zesko 01-04-2008 | 10:31

De NPO (Nederlandse Publieke Omroep) en kabelbedrijf Zesko (Casema, Multikabel, @Home) streven er naar om begin 2009 te starten met de doorgifte van de zenders Nederland 1, 2 en 3 in HD kwaliteit. De zenders komen bij Zesko zonder extra kosten beschikbaar in het digitale basispakket. Ook UPC en andere kabelbedrijven streven er naar om bovengenoemde zenders in 2009 door te geven. Steeds meer kijkers hebben tegenwoordig TVâs die geschikt zijn voor HD-ontvangst,en zowel de NPO als Zesko zijn van mening dat de publieke zenders en de kabelsector in de acceptatie van HD een voortrekkers rol moeten vervullen. Daarom werken de NPO, Zesko en andere kabelbedrijven ook samen om in juni en augustus van dit jaar het Europees Kampioenschap Voetbal en de 29e Olympische Spelen in HD uit te zenden.

Om het Europees Kampioenschap en de Olympische Spelen in HD bij het publiek te brengen wordt gedurende de zomer een extra kanaal voor Nederland 1 in HD geopend. Programmaâs van Nederland 1 die niet HD zijn worden van juni tot en met augustus geconverteerd naar HD-kwaliteit. Bij deze uitzendingen gebruikt de Publieke Omroep voor het eerst haar nieuwe voor HDTV ingerichte eindregie.

Het is de bedoeling dat Nederland 1, 2 en 3 vanaf begin 2009 in HD uitgezonden worden. In eerste instantie zal een beperkt deel van de programmaâs echte HD-content zijn terwijl de overige programmaâs naar HD opgewaardeerd worden. Het percentage âechteâ HD-content neemt vervolgens jaarlijks toe. Naar verwachting sluiten ook de andere kabelbedrijven in Nederland zich op korte termijn aan bij dit NPO / Zesko HD-initiatief.

Ter stimulering van HDTV-produkties stelt Zesko zich eenmalig garant voor een bedrag van ⬠2 miljoen dat ter beschikking wordt gesteld aan de NPO. Dit bedrag wordt vervolgens door de NPO beschikbaar gesteld aan de omroepen die in HD-kwaliteit willen produceren.

Naar verwachting worden er in 2008 ruim 1,5 miljoen LCD- en plasma-tvschermen verkocht. Bijna 100% hiervan is geschikt voor voor HD-ontvangst. âDe prijzen voor HD-TVâs zijn de laatste jaren fors gedaald waardoor steeds meer mensen een dergelijke TV aanschaffen.â, aldus Marcel Nijhoff, CCO van Zesko. Hij vervolgt: âGoede Nederlanse content in HD is tot nu toe echter nauwelijks beschikbaar en juist dat willen onze abonnees. Met de doorgifte van de publieke zenders in HD kunnen wij eindelijk aan die vraag voldoen.â

âWij hebben kwaliteit en beleving van onze programmaâs hoog in het vaandel staan. Dan ligt het voor de hand dat wij de digitale kijkers ook de mogelijkheid willen geven onze programmaâs in HD te bekijken.â ,aldus Cees Vis, lid van de Raad van Bestuur van de NPO.

Over de NPO De NPO (Nederlandse Publieke Omroep) bevordert de samenwerking en coördinatie tussen de landelijke omroepen op grond van de Mediawet. De NPO bepaalt onder meer de internet-, televisie- en radioprofielen en het daarbij behorende coördinatiereglement. De Raad van Bestuur van de NPO vormt het dagelijks bestuur van de publieke omroep.