Gemeente Ede

Nummer 063 / Ede, 1april 2008

Burgemeester Cees van der Knaap verzorgt uitreiking Herinneringsmedaille voor Clifford Moulton

De heer C. (Clifford) Moulton uit Ede ontvangt vandaag in het gemeentehuis van Ede de herinneringsmedaille van het Nationaal Comité Thank You Canada and Allied Forces. Burgemeester van Ede Cees van der Knaap reikt de medaille uit. De heer Moulton was in 1945 een van de bevrijders van Ede.

In Nederland heeft het Nationaal Comit Thank you Canada and Allied Forces in 2001 een medaille ingesteld. Deze particuliere organisatie, waarvan Prins Bernhard de beschermheer was, heeft sinds 2001 aan meer dan 25.000 buitenlandse veteranen of weduwen van veteranen een medaille uitgereikt in binnen- en buitenland.
De medaille wordt om de vijf jaar uitgereikt. De eerste keer was in 2001, de tweede keer in 2006. De medaille van 2006 heeft de heer Moulton toen niet ontvangen. Dat gebeurt op dinsdag 1 april 2008 alsnog. Op die dag viert hij ook zijn 85ste verjaardag.

Engelsman
De in Ede woonachtige Clifford Moulton (85) bezit nog steeds de Engelse nationaliteit. Na de Tweede Wereldoorlog ontmoette hij in Ede zijn latere echtgenote. Hij trouwde met haar in Engeland, maar keerde in 1950 terug naar Ede, waar het echtpaar twee kinderen kreeg. De heer Moulton is nu weduwnaar.
De heer Moulton maakte in de Tweede Wereldoorlog deel uit van het 7de bataljon van het Duke of Wellingtons Regiment, dat weer deel uitmaakte van de 49ste Britse divisie Polar Bears. Deze divisie, toegevoegd aan The 1st Canadian Army, bevrijdde in april 1945 Ede
---