Gemeente Castricum


126 Castricumse panden worden gemeentelijk monument

Burgemeester en wethouders van de gemeente Castricum hebben op 4 maart
2008 besloten tot het definitief vaststellen van het register van beschermde gemeentelijke monumenten. Dit register bestaat uit 126 panden en overige objecten.

(Cultuur)historie

In maart 2004 behandelde de gemeenteraad de beleidsnota Cultuurhistorie gemeente Castricum 2004. Tegelijkertijd stelde de raad een lijst met aanbevelingen vast voor het uitvoeren van het gemeentelijk cultuurhistorisch beleid. Eén van de aanbevelingen was dat er een register van beschermde gemeentelijke monumenten voor de gehele gemeente Castricum moest komen. Op dat moment bestond er alleen een dergelijk register voor de (voormalige) gemeente Akersloot.

Vanaf najaar 2005 zijn namens de Stichting Welstandszorg Noord-Holland drie architectenbureaus aan het werk geweest met het inventariseren, selecteren en registreren van een groslijst van ruim 600 panden en overige objecten. Gelet op het positieve advies van de Monumentenraad Gemeente Castricum, hebben burgemeester en wethouders in juli 2007 besloten om het definitieve register van beschermde gemeentelijke monumenten voorlopig vast te stellen. Dit register telde 123 panden en overige objecten.

Alle eigenaren en overig zakelijk gerechtigden - met name hypotheekhouders zijn hierover schriftelijk geïnformeerd in juli 2007. Zij kregen de gelegenheid om binnen zes weken een schriftelijke zienswijze in te dienen. Daarvan maakten 34 eigenaren gebruik. Naar aanleiding van deze reacties is een Memorie van Antwoord opgesteld.

Maart 2008

De ingediende schriftelijke zienswijzen, het Memorie van Antwoord en verslagen van aanvullend bestuurlijk overleg met enkele eigenaren zijn nu - door tussenkomst en met instemming van de Monumentenraad - voorgelegd aan het college voor besluitvorming. Met uitzondering van de uiteindelijke status van korenmolen de Oude Knegt (kern Akersloot) hebben de ingediende zienswijzen niet geleid tot een gewijzigd voorstel van het besluit door het college over het definitieve register.

Het register van beschermde gemeentelijke monumenten is op 4 maart door burgemeester en wethouders definitief vastgesteld. In het register staan 126 panden en overige objecten.

Het register van beschermde gemeentelijke monumenten ligt tot en met
28 april voor iedereen ter inzage in het gemeentehuis in Castricum.

Alle eigenaren hebben zes weken de tijd gekregen om een bezwaarschrift in te dienen. Zij zijn daarover persoonlijk geïnformeerd. Eventueel kan een eigenaar vervolgens tegen het besluit over zijn bezwaarschrift nog in beroep gaan bij de Rechtbank.