Gemeente Winterswijk


Besluiten raadsvergadering 27 maart 2008

Schoolzwemmen, landgoed Wiltershaar en afscheid Diana Abbink

31 maart 2008

Winterswijk - Op donderdag 27 maart stemde de gemeenteraad onder meer in met de herinvoering van het schoolzwemmen en de bestemmingsplanwijziging om landgoed Wiltershaar te realiseren. In deze raadsvergadering nam Diana Abbink afscheid als raadslid voor de VVD. Hieronder worden de belangrijkste besluiten van de raadsvergadering kort toegelicht.

Raadslid Diana Abbink (VVD) nam afscheid als lid van de gemeenteraad voor de VVD. Ze was in totaal tien jaar actief in de Winterswijkse politiek. Na vier jaar raadslid te zijn geweest, werd ze wethouder (eveneens vier jaar). De afgelopen twee jaar was Diana Abbink opnieuw lid van de gemeenteraad. Diana Abbink kiest voor haar loopbaan in het bedrijfsleven. Daan Wolfert neemt haar plaats in in de raad. Hij is tijdens deze raadsvergadering geïnstalleerd als raadslid. Diana Abbink was ook lid van de raadscommissies Burger en Samenleving en Burger en Ruimte. De vacature in de commissie Burger en Samenleving is ingenomen door Betty Wassink. Zij was al lid van de commissie Burger en Ruimte. De vacature die is ontstaan door het vertrek van Diana Abbink in de commissie Burger en Ruimte is niet vervuld.

Burgemeester Thijs van Beem noemde Diana Abbink een collegiale bestuurder en prees haar grote betrokkenheid: "Wij verliezen met dit afscheid een geliefd collega. Haar optreden verdient veel lof. Diana Abbink is iemand die sterk is gericht op de inhoud en een sterk ontwikkeld gevoel heeft voor gezond verstand". Als wethouder had ze grote projecten in haar portefeuille, zoals het gemeentekantoor en de PPS (Publiek Private Samenwerking). Daarnaast was ze lid van diverse commissies, maar ook buiten de gemeente, zoals het Recreatieschap Achterhoek Liemers en de Regio Achterhoek.

Schoolzwemmen
Het schoolzwemmen in Winterswijk voor de leerlingen van de groepen 5 en 6 van het basisonderwijs (primair en speciaal onderwijs) wordt opnieuw ingevoerd. Het voorstel is door een meerderheid van de raad aangenomen. Met ingang van het schooljaar 2008-2009 gaat het schoolzwemmen opnieuw van start. De herinvoering van het schoolzwemmen omvat twee onderdelen, namelijk het onderhouden van de zwemvaardigheid (1x per 3 weken 45 minuten zwemmen voor alle leerlingen) en gratis zwemlessen voor kinderen van wie de ouders geen particuliere zwemlessen kunnen betalen.

In 2004 besloot de toenmalige gemeenteraad in het kader van bezuinigingen het schoolzwemmen voor het primair onderwijs niet meer te financieren. Een jaar later besloot de raad om dit ook voor het speciaal onderwijs te doen. Er kwamen felle reacties, protesten en handtekeningenacties vanuit de Winterswijkse bevolking. Eind 2006 gaf de nieuwe gemeenteraad het college opdracht om herinvoering van het schoolzwemmen op de basisscholen opnieuw te onderzoeken. Het voorstel kwam tot stand na vele gesprekken plaats tussen de schooldirecties, zwembad Jaspers en de gemeente.

Landgoed Wiltershaar
De raad stemde unaniem in met het voorstel voor een bestemmingsplanwijziging om de realisatie van een nieuw landgoed mogelijk te maken. Het gaat om landgoed Wiltershaar aan de Vosseveldseweg. De aanvraag voor dit landgoed dateert van voor het vaststellen van het zogenoemde moratorium. Het vaststellen van dit moratorium, in december 2006, betekende dat er geen nieuwe aanvragen voor nieuwe landgoederen in behandeling werden genomen, in afwachting van nieuw beleid voor landgoederen in de gemeente. Wel stelde de raad als voorwaarde dat de padenstructuur klaar moet zijn, voordat er medewerking kan worden verleend aan de wijziging van het bestemmingsplan.