Senternovem



01-04-2008 | Energiezuinige en comfortabele utiliteitsbouw geen utopie

Investeren in energiebesparende oplossingen voor nieuwe kantoorpanden kan een heikel punt zijn. Investeerders willen niet altijd in energiebesparing investeren, omdat het financiële voordeel bij huurders terechtkomt die niet willen meebetalen. Maar het tij is aan het keren. Dat bewijst onder meer de NET-Trofee. Maar liefst vier energiezuinige kantoorgebouwen zijn genomineerd voor de prijs. Belangrijkste conclusie: energiezuinig bouwen kan wél rendabel.

De bedrijven achter de vier genomineerde projecten startten allemaal vanuit het idee van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zij nemen hun verantwoordelijkheid voor mens en milieu en willen anderen daarmee op ideeën brengen. Desondanks moet er natuurlijk ook gewoon geld verdiend worden. Uit deze projecten blijkt dat die twee zaken heel goed te combineren zijn.

TNT: CO2-vrije gebouwen door innovatieve contractvorm TNT streeft ernaar om al haar gebouwen - 3 miljoen m2 in 65 landen - CO2-vrij te maken. Voor de bouw van nieuwe kantoren in Nederland werkt TNT daarom via een innovatieve contractvorm samen met Triodos Bank en OVG Projectontwikkeling. Triodos en OVG startten hiervoor een nieuwe BV, die eigenaar en verhuurder van de gebouwen blijft. Met huurder TNT streeft dit consortium duurzame exploitatie na. Met deze contractvorm is voor alle partijen de prikkel aanwezig om te komen tot duurzame kantoorgebouwen. En TNT bouwt de groene kantoren op plaatsen waar haar medewerkers wonen. Zo wordt ook de CO2-uitstoot van het woon-werkverkeer gereduceerd.

Cumae bouwt eigen `House of Energy'
Cumae B.V., een multidisciplinair projectmanagement- en ingenieursbureau voor de bouw en de industrie, betrekt dit jaar een nieuw kantoorgebouw in Arnhem, Dit gebouw wordt vanwege de vele slimme energieoplossingen ook wel `House of Energy' genoemd. Zo heeft het kantoor twee brandstofcellen die warmte en elektriciteit produceren uit waterstofgas en zuurstof. Daarnaast wordt het dak bedekt een folie die behalve elektriciteit ook warmte uit zonlicht haalt, en voorziet een windturbine (Turby) in een deel van de elektriciteitsbehoefte. Isolatie en warmte/koudeopslag (WKO) maken de besparingen compleet. Iedereen die wil weten hoe de oplossingen in de praktijk werken, is welkom om een kijkje te nemen in het pand.

Search B.V.: integraal concept voor duurzame bouw Ingenieursbureau Search wilde een nieuw kantoor dat in alle opzichten duurzaam is: materiaalgebruik, bouw, energiegebruik, een gunstig binnenklimaat en een werkvriendelijke inrichting. Die doelstellingen zijn gehaald. Het Search-gebouw wekt zelf energie op, geeft de lucht schoner terug aan de omgeving en is zuinig in watergebruik. Twee windmolens wekken elektriciteit op en er zijn PV-panelen op het dak geplaatst. Warmte/koudeopslag, isolatie en drielaags glas garanderen het hele jaar een aangenaam klimaat. Search had rekening gehouden met een extra investering van tien procent voor de duurzame bouw, maar dat bleek niet nodig te zijn. Duurzaam en energiezuinig bouwen kan dus marktconform. Search geeft inmiddels rondleidingen en workshops om het integrale concept te delen met anderen.

Magna Porta: slimme bouwmethode en innovatief klimaatsysteem Schröder Vastgoed gebruikte voor de bouw van een kantoorpand een efficiënte bouwmethode: industrieel bouwen. Het bouwen met prefab-elementen op basis van 3D-tekeningen zorgde voor een besparing van tien tot vijftien procent aan kosten in het bouwproces. Dit geld is geïnvesteerd in een ingenieus klimaatsysteem. De basis is warmte/koudeopslag in de bodem. Dit is aangevuld met betonkernactivering (verwarming/koeling door waterleidingen in betonnen vloeren) en warmtepompen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een slim systeem van warmte-uitwisseling: tussen kantoren onderling wordt warmte uitgewisseld, en er wordt warmte van de doorgaans warmere zuidgevel verplaatst naar de noordgevel.