Senternovem



01-04-2008 | Lagere energierekening en meer comfort: koplopers in de woningbouw laten zien hoe dat kan

Door de invoering van het verplichte Energielabel per 1 januari 2008 is er steeds meer aandacht voor het energiezuiniger maken van woonhuizen. Maar in de huizensector wordt al langer gewerkt aan slimme energiebesparende maatregelen. De jury van de NET-Trofee beloonde vijf recente projecten met een nominatie.

Woningen van de toekomst
De energieproducerende woning komt eraan. Drie genomineerden experimenteren met bouwmethoden en energiebesparende toepassingen en leveren zo een schat aan informatie voor de toekomst.

Passiefhuizen in Roosendaal
Het Passiefhuisconcept is een Europese succesformule voor de bouw van woningen met een hoogwaardig en aangenaam binnenklimaat en een zeer laag energieverbruik. Aramis bouwt als eerste woningcorporatie in Nederland drie Passiefhuizen in Roosendaal. Bij de passiefhuizen is de schil van de woningen optimaal geïsoleerd en kierdicht gemaakt. Dit zorgt voor een constante aangename temperatuur, ongeacht het seizoen. Een geïntegreerd toestel combineert ventilatie, verwarming en warmwatervoorziening. Het Passiefhuisconcept is zo energiezuinig dat weinig energie meer nodig is voor verwarming. Aramis zal één van de huizen openstellen voor kennisoverdracht.

Modelwoningen in Kollumerland
In Kollum realiseert het samenwerkingsverband Wêromwenningen twee energieneutrale modelwoningen, een in houtskeletbouw en een in traditionele bouw. Een van de doelen is om de lokale bouwsector en bewoners te laten zien dat kwalitatief hoogwaardig energieneutraal bouwen haalbaar is. De woningen zijn voorzien van een PVT-systeem voor het omzetten van zonlicht in warmte en elektriciteit. Verder worden onder meer doorzichtzonnecellen en hybride ventilatie gebruikt. Dit zorgt ervoor dat de huizen geen extra energie gebruiken voor verwarming, ventilatie of koeling, maar zelfs energie opleveren. Die energie is genoeg om de bewoners een jaar van stroom voor huishoudelijke apparaten en verlichting te voorzien. In de modelwoningen komt een `Werkplaats' waar studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein ervaring op kunnen doen.

Groenwoning: methodiek voor energiezuinige en comfortabele woningen Bouwkundig expertisebureau Koppen Vast Goed ontwikkelde een methodiek voor het bouwen van gezonde, comfortabele en energiezuinige woningen: de Groenwoning. Koppen Vast Goed zorgt ervoor dat de scherpe doelstellingen zoals afgesproken in het ontwerp daadwerkelijk gehaald worden, door vanaf het begin de hele bouwkolom bij het proces te betrekken. Kennisoverdracht, onder meer aan architecten en bouwvakkers, is daarbij essentieel. Al tijdens het bouwproces vinden controles plaats op bijvoorbeeld kierdichtheid. Ook worden minstens één keer per project metingen gedaan met bijvoorbeeld een infraroodcamera en de `Flow-finder'. De Groenwoning-methode bespaart daarnaast energie in het verbruik, door gebouwgebonden en niet-gebouwgebonden maatregelen, zoals zonnepanelen en A++-keukenapparatuur en gasgestookte drogers. Toeleveranciers worden uitgedaagd om te komen met sectoroverschrijdende slimme oplossingen.

Opmerkelijke resultaten in bestaande bouw
Bestaande woningen hebben, zeker in de huursector, over het algemeen een lagere energetische kwaliteit dan nieuwbouw. Toch kunnen ook daar goede resultaten geboekt worden op het gebied van energiebesparing. Woningcorporatie Oost Flevoland Woondiensten en de gemeente Opmeer laten zien hoe.

Duurzaam onderhoud van bestaande woningen
Oost Flevoland Woondiensten (OFW) heeft duurzaamheid structureel in haar beleid opgenomen. De corporatie was de eerste die haar woningen voorzag van een energielabel, en werd daarvoor vorig jaar al genomineerd voor de NET-Trofee. Dit jaar krijgt OFW de nominatie voor de aanpak van 85 woningen in Biddinghuizen. Het project maakt onderdeel uit van het moderniseren van de hele centrumwijk van Biddinghuizen. OFW heeft in de woningen onder meer betere isolatie en bouwkundige zonwering aangebracht. Ook zijn traditionele CV-installaties vervangen door duurzame alternatieven, zoals zonneboilers. OFW gebruikt het project als pilot voor duurzaam onderhoud.

Meer comfort en minder energiekosten in Opmeer
De gemeente Opmeer heeft met een langlopende isolatiecampagne honderden huurwoningen energiezuiniger gemaakt. In 369 huizen is vloer- en spouwmuurisolatie aangebracht. Daarnaast krijgen bewoners bij alle huizen die geschilderd worden het aanbod om HR++-glas te laten aanbrengen, inclusief ventilatieroosters. Het woningbedrijf van de gemeente Opmeer neemt de helft van de isolatiekosten voor haar rekening. De bewoners die meedoen betalen de andere helft van de isolatiekosten door middel van een kleine huurverhoging. Uit een bewonersenquête blijkt dat 81% van de mensen vindt dat hun huis behaaglijker is geworden; er is bijvoorbeeld minder condensvorming op de ruiten, het wordt sneller en blijft langer warm en de vloer is minder koud.