BouwNed

Doorbraak in project S@les in de Bouw

01-04-2008

Bouwbedrijf JG Appelman uit Anna Paulowna, bouwbedrijf Ott uit Schagerbrug en Aannemersbedrijf Louter uit Zwaag en materiaalleverancier De Jong & Roos uit Schagen hebben een doorbraak in hun faalkosten gerealiseerd. De vier partijen hebben namelijk afgesproken dat uitwisseling van documenten onderling voortaan alleen nog maar digitaal gebeurt.

Werner Botman, directeur van De Jong & Roos was de initiatiefnemer van de digitale communicatie en hoopt met veel meer bouwklanten zo te kunnen werken. "De digitale order van de aannemer leidt in ons magazijn automatisch tot het oppakken van het juiste product dat direct gereed ligt voor transport. Door deze manier van bestellen en met de modernisering van ons magazijn kunnen we onze klanten veel sneller en foutlozer beleveren," aldus Werner Botman. In de bouw worden orders, vrachtbonnen en facturen per post, fax of telefoon doorgaans doorgegeven of verzonden. De kans op fouten is aanzienlijk. Door te werken met digitale standaardberichten daalt de foutkans naar nihil en scheelt het de bedrijven bovendien veel routinematig invoer- en controlewerk. Volgens Marcel Hoogenboom, boekhouder/timmerman van bouwbedrijf Appelman, scheelt het werken met digitale facturen van De Jong & Roos hem zeker enkele uren per week.

De vier bedrijven hebben als eersten de volledige mogelijkheden van het project S@les in de Bouw in de praktijk gebracht. Aan dit project, dat in 2004 is gestart op initiatief van Bouwend Nederland, hebben ze dan ook van begin af aan meegedaan. Het project is gestart met het definiëren van berichtenstandaards voor de digitale uitwisseling van artikel- en prijslijsten. Inmiddels werken er al 1000 bedrijven met deze standaards. Bouwbedrijf Appelman, bouwbedrijf Ott, Aannemersbedrijf Louter en materiaalleverancier De Jong & Roos zijn de eersten die de mogelijkheden van S@les in de Bouw volledig benutten.

Door deze doorbraak kunnen meer dan 2000 bouwbedrijven in Nederland, die werken met software van Admicom, BouwInfosys en Centric volledig gebruik maken van de mogelijkheden van S@les. Wel zullen de leveranciers van bouwmaterialen, hout en ijzerwaren moeten worden gestimuleerd het voorbeeld van De Jong & Roos met zijn softwarehuis Didata te volgen. Tot en met 2009 zullen Bouwend Nederland, Syntens en Wabeke Management en Advies zich hiervoor blijven inzetten. Hier ligt echter ook een belangrijke taak voor de deelnemers aan S@les in de Bouw.