Gemeente Epe


Rooktenten in de gemeente Epe


Vanaf 1 juli 2008 is het dan zover. In de horecagelegenheden mag niet meer worden gerookt. Dit ter bescherming van de gasten en het personeel.

Dit betekent dat de gasten en ook het rokend personeel hun rookbehoefte elders moeten bevredigen. Uiteraard niet stiekem op het toilet, maar buiten de gelegenheid. Een enkele gelegenheid lost het probleem binnen op, maar voor degene die deze mogelijkheid niet heeft, moet er een oplossing buiten gevonden geworden. En dan het liefst ook nog een zodanige ruimte dat men bij regen en kou nog prettig een sigaretje, pijp of sigaartje kan opsteken.

Hierop zijn verschillende bedrijven ingesprongen. Zij bieden een zogenaamde rooktent aan horecagelegenheden aan. Op zich een goede actie, want de vraag bepaalt het aanbod. Hierbij moet alleen niet over het hoofd gezien worden dat deze rooktenten in de zin van de wet (Woningwet) bouwwerken zijn waarvoor een reguliere bouwvergunning aangevraagd moet worden. Deze tenten zijn per slot van rekening 'Constructies van enige omvang'. Het bouwplan voor een rooktent moet getoetst worden aan de voorschriften van het geldende bestemmingsplan, en ook het uiterlijk van het bouwwerk zal beoordeeld moeten worden (welstand). Als het plan niet binnen de voorschriften past dan wordt er geen bouwvergunning voor afgegeven. Dezelfde wijze wordt gehanteerd bij reeds geplaatste rooktenten. Als er geen bouwvergunning wordt afgegeven, zal de eigenaar de rooktent weer moeten verwijderen.