NVZ Vereniging van Ziekenhuizen


Ziekenhuizen blij met negatief advies voorstel maatstafconcurrentie NVZ is blij met het negatieve advies van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over het voorstel voor invoering van maatstafconcurrentie. De NVZ is altijd tegenstander geweest van deze voorstellen, omdat ze onnodig bureaucratisch en ingewikkeld zouden uitwerken en bovendien geen recht doen aan de diversiteit en realiteit van de ziekenhuiszorg. Uitbreiding van vrije prijsvorming per 1 januari 2009 is volgens de NVZ nog steeds zeer goed mogelijk en wenselijk.

Voor de ziekenhuiszorg is uiteindelijk het doel om de prijs van 70% van de behandelingen via vrije onderhandelingen tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars tot stand te laten komen. Op dit moment geldt voor 20% van de ziekenhuisbehandelingen vrije prijsvorming. In dit zogeheten B-segment worden op dit moment al goede resultaten geboekt, waar ziekenhuizen, zorgverzekeraars, maar vooral ook patiënten van profiteren.

Positieve resultaten prijs, volume en kwaliteit Als voorwaarden voor uitbreiding van vrije prijsvorming stelt Minister Klink niet alleen positieve resultaten op het gebied van prijs en volume, maar ook op het gebied van kwaliteit. De NVZ heeft Gupta Strategists opdracht gegeven onderzoek hiernaar te doen. Dit onderzoek, waarvan de eerste resultaten zeer positief zijn, wordt later deze week gepresenteerd.

Uitbreiding vrije prijsvorming blijft noodzakelijk De NZa heeft een negatief advies gegeven voor invoering van prestatiebekostiging volgens een voorstel waar de NVZ altijd tegenstander van is geweest. Hoewel invoering van prestatiebekostiging voor de gehele ziekenhuiszorg nu niet mogelijk blijkt, voldoet zo'n 40 tot 50% van de ziekenhuisbehandelingen al wel voor vrije prijsvorming per 1 januari 2009. De NVZ vindt een dergelijke stap ook wenselijk, omdat het noodzakelijk is zo snel en verantwoord mogelijk afscheid te nemen van de verouderde budgetteringsystematiek.