Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Initiatieven duurzame cacao


01 april 2008 - kamerstuk

rectie Internationale Zaken
Di

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA 's-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum

2008 /602 IZ. /602 IZ. 1 april 2008

onderwerp bijlagen

Initiatieven duurzame cacao 3784133 xxxxxxx 1 Geachte Voorzitter,

Het thema duurzaamheid is één van de speerpunten van het huidige kabinet, zoals in het Beleidsprogramma 2007-2011 staat beschreven. Het kabinet wil concrete stappen zetten naar een duurzame samenleving, ook in internationaal perspectief. In dit kader wil het kabinet een bijdrage leveren aan het bevorderen van de duurzame ontwikkeling van grondstoffenketens, in het bijzonder de handelsketens waar Nederland een belangrijke speler is op de wereldmarkt, zoals soja, palmolie, hout en cacao. In mijn brief van 6 juni 2007 ben ik in het bijzonder ingegaan op de verduurzaming van de sojasector. Met voorliggende brief informeer ik u, mede namens de minister voor Ontwikkelingssamenwerking over initiatieven op het gebied van het bevorderen van duurzame ontwikkeling in de cacaosector.

De cacaosector
In 2006 was de totale wereldproductie van cacao 3,6 miljoen ton, waarvan 90 procent geproduceerd is door 3 miljoen kleine producenten. De grootste cacaoproducerende landen zijn Ivoorkust (38%1), Ghana (18%), Indonesië (14%), Nigeria, Kameroen, Brazilië, Ecuador en Togo.

De cacaosector is een arbeidsintensieve sector. Geschat wordt dat wereldwijd zo'n
14 miljoen mensen leven van de teelt van cacao. Het aantal mensen dat economisch afhankelijk is van cacao is hier een veelvoud van. Vooral in West-Afrika is cacao een belangrijke bron van inkomsten voor vele gezinnen. Er zijn ongeveer 1,2 tot 1,5 miljoen cacaoboerderijen, met een gemiddeld oppervlakte van 3-5 hectares met 10,5 miljoen arbeiders.

De productie van cacao speelt een cruciale rol bij de sociaal-economische ontwikkeling en bij armoedebestrijding in voornoemde landen. De prijzen in de cacaosector staan evenwel met regelmaat onder druk, mede als gevolg van schommelingen in de vraag en het aanbod aan cacao op de wereldmarkt. Er bestaan daarbij zorgen over de mate waarin met name kleine producenten delen in de opbrengsten die in de productie- en distributie- ketens worden gegenereerd.


1 Van de wereldproductie in 2006/2007

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
1 april 2008 IZ. 2008/602 2

De cacaobonen worden in producentenlanden na de oogst gefermenteerd en gedroogd. De verwerking van cacao vindt traditioneel plaats in consumentenlanden, maar het aandeel verwerking in producentenlanden stijgt (thans circa 40%). De bonen worden bewerkt en omgezet in cacaomassa, die vervolgens verder kan worden verwerkt tot cacaoboter en cacaopoeder. Deze drie producten dienen als grondstof voor de chocolade-, voedings- en genotmiddelenindustrie.
Nederland is de grootste importeur en verwerker van cacao in de wereld (circa 14%) en de grootste exporteur van cacaomassa, -boter en -poeder, onder andere naar landen waar veel chocolade wordt geproduceerd als Duitsland, Zwitserland en België. Ook de chocolade-, voedings- en genotmiddelenindustrie in Nederland profiteert van de aanwezigheid van de import, opslag en verwerking van cacao in ons land.

De consumptie van cacao stijgt wereldwijd, waarbij de verwachting is dat de vraag in opkomende economieën als China de komende jaren verder zal toenemen. Vanuit de consument en de retail wordt steeds meer belang gehecht aan kwalitatief hoogwaardige chocolade (met hoog cacaopercentage), herkomstaanduiding en duurzaamheid. Verder is er in de gehele keten groeiende aandacht voor de relatie met het natuur- en milieubeleid (onder andere energie-efficiënte, afval- en reststoffen beheer, goede landbouwpraktijken waaronder reductiegebruik bestrijdingsmiddelen), als ook sociaal beleid, met name op gebied van arbeidsomstandigheden. Deze maatschappelijke eisen vertalen zich in een vraag naar biologische- en fair trade cacao. Tevens zijn er initiatieven in de markt gericht op het ontwikkelen van een duurzaamheidskeurmerk voor "mainstream" cacao.

Internationale context
De Internationale Cacao Organisatie (ICCO) is een mondiale organisatie die zijn grondslag heeft in het Internationale Cacao Verdrag. Zowel cacaoproducerende als -consumerende landen komen bijeen om te praten over verduurzaming. Van origine houdt de ICCO zich bezig met de economische situatie in de sector, in het bijzonder de wisselwerking tussen de wereldwijde vraag en aanbod van cacao. De laatste jaren groeit binnen ICCO de aandacht voor sociale en ecologische aspecten. De EU pleit ervoor om in de lopende herziening van het huidige Internationale Cacao Verdrag het belang van verduurzaming van de sector verder te verankeren.

Naast de bijdrage binnen het International Cacao Verdrag heeft de regering, die als doel heeft om de duurzaamheid in de cacao- en chocoladesector in consumerende en produ- cerende landen te bevorderen, zich de afgelopen periode ingezet voor twee belangrijke initiatieven ten behoeve van duurzame cacao. Ten eerste wordt uitvoering gegeven aan de LNV-subsidieregeling Duurzame Cacao. Het tweede initiatief is de actieve Nederlandse steun aan de door de ICCO geïnitieerde Rondetafel Duurzame Cacao, waarin verschillende stakeholders op mondiaal niveau de dialoog aangaan over de uitwerking van het concept duurzame ontwikkeling voor de gehele cacaosector. Hieronder zal ik nader ingaan op beide initiatieven.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
1 april 2008 IZ. 2008/602 3

LNV Subsidieregeling Duurzame Cacao
Van 1 januari 2004 tot 31 december 2007 had LNV een subsidieregeling opengesteld, gericht op het stimuleren van duurzame ontwikkeling in de cacao- en chocoladesector. De voor deze regeling beschikbare middelen zijn afkomstig van het Nederlandse trekking- recht op de opbrengsten van de verkoop van de buffervoorraad cacao, zoals aangelegd ingevolge opeenvolgende Internationale Cacao Verdragen, waarbij Nederland sinds 1974 partij is. De gedachte achter de buffervoorraad cacao was, dat landen gezamenlijk door het opkopen/verkopen van cacao konden komen tot prijsstabilisatie op de wereldmarkt. Het effect hiervan bleek echter beperkt en, mede als gevolg van afspraken over handels- liberalisering, is internationaal overeengekomen het instrument van de buffervoorraad niet meer op te nemen in de herziene cacao-overeenkomst van 1993. Besloten werd de bestaande voorraad te liquideren.

Het totale subsidiebedrag in de regeling betreft 12 mln Euro, is ten goede gekomen aan de realisatie van 22 projecten in verschillende delen van de wereld. Bij de toekenning heb ik mij laten adviseren door een begeleidingscommissie, waarin experts uit de Nederlandse cacaosector zitting hadden. Op basis van de regeling zijn projecten goedgekeurd die de duurzame ontwikkeling van de sector stimuleren en bijdragen aan: a. capaciteits- en institutionele opbouw in oorsprongslanden; b. systeem-, proces- of productinnovaties die leiden tot een versterking van de economische structuur van de sector of een verbetering van de kwaliteit van producten, met name ten aanzien van de voedselkwaliteit; c. een beter welzijn voor werknemers en hun familie die in een oorsprongsland werkzaam zijn in de sector; en/of
d. een geringere milieubelasting van de sector.

Categorieën van activiteiten die in aanmerking komen voor subsidie zijn: onderzoek en ontwikkeling; algemene voorlichting; opleiding, training en technische assistentie en investeringen.
Naast projecten met een generieke strekking zijn er projecten in uitvoering gebracht in Kameroen, Ivoorkust, Ghana, Nigeria, Trinidad en Tobago, Brazilië en Papua Nieuw Guinea.

De meeste projecten zijn nog volop in uitvoering, maar mede op basis van reacties uit de internationale cacaosector kan nu al worden geconstateerd dat Nederland met de subsidieregeling een grote bijdrage levert aan de realisatie van concrete initiatieven gericht op duurzame ontwikkeling van de productie, verwerking, handel en afzet van duurzame cacao.

Rondetafel Duurzame Cacao
Het streven naar duurzame cacao is verankerd in het vigerende Internationale Cacao Verdrag uit 2001. De discussie in de ICCO vindt primair plaats tussen overheden, met een aanzienlijke adviesrol van de private sector. Niet-gouvernementele organisaties nemen echter niet deel. Ook ontbreekt het aan een integrale visie en overkoepelend kader voor duurzaamheid in de cacaosector.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
1 april 2008 IZ. 2008/602 4

De ICCO heeft daarom het initiatief genomen voor een "Roundtable for a Sustainable Cocoa Economy (RSCE)", mede naar analogie van vergelijkbare ronde tafels voor palmolie en soja, en ervaringen bij de verduurzaming van de koffiesector. Doel is om consensus te bereiken over de uitwerking van het concept van duurzame ontwikkeling voor de gehele cacaosector, en te komen tot afspraken over de aanpak, acties en de manier waarop de voortgang kan worden bijgehouden.

De eerste bijeenkomst van deze Rondetafel had plaats in Accra, Ghana van 3-6 oktober
2007 en werd bijgewoond door circa 200 overheden, ngo's, bedrijven en wetenschappers uit 25 landen. Nederland (LNV) was hoofdsponsor, naast substantiële bijdragen van het gastland Ghana. Er is gesproken over de noodzaak van een samenhangende en even- wichtige uitwerking van economische, sociale en ecologische duurzaamheid voor de gehele cacaosector. Het belang van samenwerking tussen stakeholders werd alom gedragen. In een levendige discussie tussen overheden, bedrijfsleven en cacaoboeren is een document uitonderhandeld, dat als Accra Agenda2 met consensus kon worden vastgesteld. Het document omvat een ambitieuze agenda gericht op de productie, verwerking en consumptie van cacao, met een evenwichtige verdeling over sociale, milieu en economische aspecten. Tevens is het belang van goede werkomstandigheden en de aanpak van kinderarbeid opgenomen. Vanuit Nederland (overheid, bedrijfsleven en ngo's) is actief geparticipeerd in de bijeenkomst en zijn voorstellen aangedragen die goed in de Accra Agenda hun plek hebben gevonden, inclusief het belang van transparantie en het vergroten van traceerbaarheid in de keten.

Ook was er overeenstemming over de noodzaak van een vervolgbijeenkomst, die waarschijnlijk begin 2009 plaats zal vinden in een cacao-producerend land. Gezien het belang van wereldwijde afspraken over duurzame cacao heb ik ook voor deze tweede Rondetafel een financiële bijdrage toegezegd.
Ik streef er naar dat tijdens de tweede Rondetafel de principes worden vastgesteld voor wat wereldwijd wordt verstaan onder duurzame cacao. Deze kunnen vervolgens worden uitgewerkt in een standaard, waarin (inter)nationale wettelijke verplichtingen, zoals op het vlak van arbeid en milieu, integraal zijn opgenomen. Bij het ontwikkelen van de standaard zal optimaal gebruik moeten worden gemaakt van de ervaring die de afgelopen jaren is opgedaan met het verduurzamen van cacao in diverse programma's en projecten. Ik hecht er verder aan dat, zo mogelijk ook in 2009, betrokken partijen tot overeen- stemming komen over de wijze waarop certificering van duurzame cacao vormkrijgt, uitgaande van bestaande initiatieven in de markt en behoefte aan duidelijkheid bij de consument.

Samenvattend
Voornoemde initiatieven onderstrepen dat ook voor cacao belangrijke stappen zijn en worden gezet gericht op het verduurzamen van de productie, handel, verwerking en consumptie van cacao. Het besef is groot dat duurzaamheid in de cacaosector een vergaande samenwerking vergt tussen bedrijfsleven, niet-gouvernementele organisaties en overheden, met name ook in producentlanden.


2 http://www.icco.org/pdf/ACCRA%20AGENDA%20-%20edited.pdf

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
1 april 2008 IZ. 2008/602 5

Het Rondetafelproces is daarbij veelbelovend. Ook het recente initiatief van een aantal belangrijke marktpartijen om, in overleg met ngo's en overheden, te komen tot een "mainstream" keurmerk voor duurzame cacao, maakt duidelijk dat de sector zijn verantwoordelijkheid wil nemen.

Gezien de grote rol van Nederland in de wereldhandel en verwerking van cacao, en in aansluiting op de ambities van het kabinet gericht op duurzaamheid, zal de regering duurzame ontwikkeling van de cacaosector internationaal en in Nederland blijven bevorderen, in nauw overleg en samenwerking met het bedrijfsleven, ngo's en kennis- instellingen.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg

Overzicht van Duurzame Cacao projecten gesteund door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Onderstaand volgt een kort overzicht van de toegewezen projecten, met aansluitend de kerngegevens per project.

Projectnaam Ingediend door Sustainable Cocoa Production through Improved Cocoa Research Ltd. Understanding of Seasonal Variability in Quality,
Yield and Disease Resistance
Proteomic Analysis of Witches Broom Disease of University of Wales Cocoa
Selecting High Yielding Clones in the Presence of The Ghana Cocoa Growing Research Phytophtora megakarya Association (GCGRA) Safeguarding the International Cocoa Gene Bank, Cocoa Research Association (CRA) and Trinidad (ICGT) Biscuit Cake Chocolate & Confectionary Association (BCCCA) Stability of Cocoa Powders in Aqueous Environments Barry Callebaut and NIZO Research and Development of Optical Biosensor Optisense Ltd. Technology for on Site Detection of Mycotoxins in
Cocoa
Sources and Prevention of PAH Contamination of European Cocoa Association (ECA) Cocoa Beans in Cocoa Producing Countries
Promotion of a Rural Sustainable Development Model European Institute for Co-operation and Based on an Innovative Vocational Dual Training Development (IECD) and the Dutch Cocoa System for Both Youngsters and Adults Industry To Assess the Quality Attributes of the Imperial The University of the West Indies in Trinidad College Selection
Safe Cocoa, Sustainable Production European Cocoa Association and Coabisco Upgrading of the Upstream Cocoa Trade in Cameroon ISCOM in co-operation with ADM and by Means of Sustainable Chain Management Masterfoods To Eradicate Vermin at Cocoa Storage ORAM, Amsterdam (Ondernemersvereniging Regio Amsterdam) Confronting the Threat of Cocoa Pod Borer (CPB) to Cocoa Association of Asia and CABI Cocoa in Papua New Guinea International Resistance to Cocoa Pod Borer (CPB) ASEAN Cocoa Club and University of Reading in UK Improving the Efficiency of Cocoa Agro Forestry Instituto Floresta Viva and Ceplac Systems in Bahia, Brazil
Establishment Ability of Cocoa in Nigeria International Institute of Tropical Agriculture (IITA) and the Sustainable Tree Crop Program (STCP) Food and Chocolate Association for Bakery and Sweets Industry in the Netherlands A Re-interpretation of Hybrid Vigour in Cocoa Biscuit Cake Chocolate & Confectionary Association (BCCCA) Roundtable for a Sustainable Cocoa Economy International Cocoa Organisation (ICCO) `Phoenix', Cocoa Rehabilitation in the State of Bahia, Cargill, Brazil Brazil
Securing Future International Cocoa Quarantine University of Reading and Biscuit Cake Chocolate & Confectionery Association (BCCCA) Heavy Metals in Cocoa European Cocoa Association (ECA) , CAOBISCO and CABI

Title of project: "Sustainable Cocoa Production through Improved Understanding of Seasonal Variability in Quality, Yield and Disease Resistance" Submitted by: Cocoa Research Ltd.
Aim of the project: The project aims to describe how the gene expression profile of the tree is affected by the environment in which it grows, to produce marker predictors of yield and bean quality that can be used prior to harvest and to characterize the genetics underlying the sensitivity of trees to maintain production in the face of local environmental changes. Research activities include: epigenomic and transcriptomic profiling of cocoa trees during developmental progression; epigenomic and genetic mapping; physiological, transcriptomic and epigenetic profiling of cocoa bean quality; and study into the effect of variability in yield and environmental variation on the gene expression profile. Starting date: July 2006
Duration: 5 years
Subsidy amount: Euro 1,400,000

Title of project: "Proteomic Analysis of Witches Broom Disease of Cocoa" Submitted by: University of Wales
Aim of the project: The project aims to investigate the proteomic and metabolic changes that occur within infected tissues during disease development. Research activities: Comparison of changes in host metabolism between resistant and susceptible varieties. By this it will be possible to identify at the biochemical level potential resistance factors, which can then be targeted in future resistance-breeding programmes. Starting date: January 2005
Duration: 3 years
Subsidy amount: Euro 75,580

Title of project: "Selecting High Yielding Clones in the Presence of Phytophtora megakarya" Submitted by: The Ghana Cocoa Growing Research Association (GCGRA) Aim of the project: to establish a programme to evaluate 5000 clones in a series of trials over a fifteen-year period. It will contribute to realise an extensive selection process for cocoa trees with resistance to phytophotora megakarya and mirids.
Starting date: September 2005
Duration: 4 years
Subsidy amount: Euro 732,540

Title of project: "Safeguarding the International Cocoa Gene Bank, Trinidad (ICG,T)" Submitted by: Cocoa Research Association (CRA) and Biscuit Cake Chocolate & Confectionary Association (BCCCA)
Aim of the project: To alleviate the threat of genetic erosion of ICG,T by establishing a new propagation facility to multiply all genotypes under threat with the aim of ensuring that all accessions are represented by at least five plants derived form root cuttings; Introducing 511 clones surviving only as aged trees in historic gene banks in Trinidad to the International Cocoa Gene bank, Trinidad;
Constructing an irrigation system incorporating reservoirs and a pipe network sufficient to distribute water throughout the International Cocoa Gene bank, Trinidad site; and constructing a fence and undertake out-of-working hours patrols to improve the security of the site. Starting date: July 2005
Duration: 2 years
Subsidy amount: Euro 403,450

Title of project: "Stability of Cocoa Powders in Aqueous Environments" Submitted by: Barry Callebaut and NIZO
Aim of the project: a) the identification of the key cocoa components responsible for 1. the limited solubility of cocoa powders in aqueous systems. 2. the unpredictable rheological behaviour of cocoa powders in aqueous systems.
b) Identification and evaluation of the critical processing steps in the production of cocoa powders that determine the formation of key cocoa components. c) Establishing the relations between the processing of the cocoa powders and the physical behaviour of the particles in water, focussed towards full solubility/ disperibility. d) Dissemination of the technology platform, created under aims a,b and c to the cocoa industry.
Staring date: June 2006
Duration: 3 years
Subsidy amount: Euro 1,058,250

Title of project: "Research and Development of Optical Biosensor Technology for on Site Detection of Mycotoxins in Cocoa"
Submitted by: Optisense Ltd.
Aim of the project: The aim of the optical sensor project is to get the results of the research and gain the scientific and technical knowledge, which the sensor industry requires for the further development of the optical sensor technology into innovative, sensitive, accurate, economical and easy to use biosensors for real time on site detection of mycotoxins. Starting date: April 2005
Duration: 2 years
Subsidy amount: Euro 1,725,000

Title of project: "Sources and Prevention of PAH Contamination of Cocoa Beans in Cocoa Producing Countries"
Submitted by: European Cocoa Association (ECA)
Aim of the project: The project aims to identify/confirm/explain origin of polycyclic aromatic hydrocarbons (PAH)/ benzo-a- pyrene (BaP) contamination of cocoa beans in origin cocoa producing countries, along the supply chain, from farm-gate until export shipment. By comparing practices in various countries, explain contamination variance. The purpose is also to develop practical methods to prevent PAH/Bap contamination at farmer level and at exporter level, adapted to specific country conditions/practices and compatible with other contamination preventative measures.
Starting date: March 2005
Duration: 2.5 years
Subsidy amount: Euro 304,869

Title of project: "Promotion of a Rural Sustainable Development Model Based on an Innovative Vocational Dual Training System for Both Youngsters and Adults" Submitted by: European Institute for Co-operation and Development (IECD) and the Dutch Cocoa Industry
Aim of the project: The purpose of the project is to set family farm schools in both Cameroon and Ivory Coast to educate both adults and youngsters. The project is expected to have a positive impact on the quality of the agricultural production, notably in the cocoa production, making it possible to retrace it origin.
Starting date: June 2006
Duration: 3 to 4 years
Subsidy amount: Euro 1,493,690

Title of project: "To Assess the Quality Attributes of the Imperial College Selection" Submitted by: The University of the West Indies in Trinidad Aim of project: The project aims to provide information on both organoleptic and chemical attributes of the Imperial College Selection. This will lead to a new purpose for conservation of these special varieties of species.
Research activities include analysis of flavour profiles of cocoa liquors and chemical analysis of beans for selected compounds as polyphenols, Teac, purines, volatile aroma compounds, fermentation index and butterfat content.
Starting date: January 2006
Duration: 3 years
Subsidy amount: Euro 220,000

Title of project: "Safe Cocoa, Sustainable Production" Submitted by: European Cocoa Association and Coabisco Aim of project: The project addresses the issue of meeting European Union food safety standards and enables the cocoa and chocolate industry to establish an informed and coherent voice in negotiation around maximum residue levels (MRL's) acceptable in the EU. Both producer and consumer nations have a vested interest in getting this balance right and this project brings together efforts in both West Africa and Europe to provide the cocoa and chocolate industries with the hard data they need to understand the scale of this issue and enter negotiations with the European Commission from an informed and objective standpoint. Information will be gathered in producing countries to ascertain common cocoa pests and diseases, pesticides recommended by pesticides companies and other that are being used. Starting date: August 2006
Duration: 2 years
Subsidy amount: Euro 338,810

Title of project: "Upgrading of the Upstream Cocoa Trade in Cameroon by Means of Sustainable Chain Management"
Submitted by: ISCOM in co-operation with ADM and Masterfoods Aim of project: the development of partnerships in the supply chain between the organisation of the farmers and the cocoa processing and confectionery marketing companies. The following activities are within this project: 1) improvement of the logistics from primary production to shipping of the product 2) product quality and land productivity improvements 3) implementation of economically, socially and environmentally sustainable production methods 4) establishment of appropriate credit facilities.
Starting date: October 2006
Duration: 4 years
Subsidy amount: Euro 1,449,918

Title of project: "To Eradicate Vermin at Cocoa Storage" Submitted by: Ondernemersvereniging Regio Amsterdam (ORAM) Aim of project: To develop an innovative way of eradication of vermin at cocoa storages, taking into account the tightening EU regulation on this matter. This innovative new way has to contribute to the improvement of the quality of cocoa beans in storage and decrease the amount of pesticides that are being used.
Starting date: January 2007
Duration: 1.5 year
Subsidy amount: Euro 290,100

Title of project: "Confronting the Threat of Cocoa Pod Borer (CPB) to Cocoa in Papua New Guinea" Submitted by: Cocoa Association of Asia and CABI International Aim of project: The project will be aimed at developing a consortium of stakeholders to participate in a workshop to raise awareness of the threat from CPB to PNG and to develop a consensus approach to set a programme to minimise losses from the spread of CPB, and avert an economic catastrophe, through the establishment of "early warning" and "early action" systems.
Starting date: November 2006
Duration: 3 months
Subsidy amount: Euro 85,136

Title of project: "Resistance to Cocoa Pod Borer (CPB)" Submitted by: ASEAN Cocoa Club and University of Reading in UK Aim of project: An investigation of the interaction between CPB larva at the first and fifth instars and the cocoa pod at different stages of pod development and in different genotypes, and of simple means of predicting the response of different cocoa genotypes to attack by the larva. Six clones with contrasting reaction to CPB including a Scavina, BR25, and PBC 123 will be chosen for detailed investigation of which will be fruiting at Reading University as well as in Malaysia. Starting date: October 2006
Duration: 4 years
Subsidy amount: Euro 110,051

Title of project: "Improving the Efficiency of Cocoa Agro Forestry Systems in Bahia, Brazil" Submitted by: Instituto Floresta Viva en Ceplac
Project aim: To improve the efficiency of cocoa agro forestry systems, enhancing the sustainability of the cocoa sector in Bahia State. The project will concentrate on the following activities: 1) to characterize the cabruca agro-ecosystem by studying its diversity, potentialities and limitations 2) to improve the knowledge on soil fertility and plant nutrition in cacao agro forestry systems, for promoting best soil practices 3) to provide capacity building to targeted farmers in adequate cacao management practices, including rehabilitation techniques 4) to strengthen the capacity of research and extension institutions in promoting sustainable cocoa agro forestry practices to farmers.
Starting date: January 2007
Duration: 4 years
Subsidy amount: Euro 459,944

Title of project: "Establishment Ability of Cocoa in Nigeria" Submitted by: International Institute of Tropical Agriculture (IITA) en the Sustainable Tree Crop Program (STCP)
Project aim: The project aims to provide information on genotypic variation in the ability of different cocoa types to establish under difficult conditions in West Africa. This will provide breeders with an objective basis for selecting parents and clones for establishment ability. The establishment ability problem is a Regional one so research findings from Nigeria would have broader application.
Starting date: June 2007
Duration: 3.5 years
Subsidy amount: Euro 133,130

Title of project: "Food and Chocolate"
Submitted by: Association for Bakery and Sweets Industry in the Netherlands, (Vereniging voor de Bakkerij en Zoetwarenindustrie, VBZ)
Project aim: Study of all the available literature about the possible health claims of chocolate consumption. Several scientists have reported preliminary evidence that cocoa and other chocolates have health benefits. This project is about a study of all relevant literature on this subject and to determine what future research into the benefits of cocoa is still needed before one can really claim that chocolate is good for health. Starting date: January 2007
Duration: 0.5 year
Subsidy amount: Euro 57,750

Title of project: "A Re-interpretation of Hybrid Vigour in Cocoa" Submitted by: Biscuit Cake Chocolate & Confectionary Association (BCCCA) Project aim: To lead to a clearer cut cocoa breeding strategy and confirmation that seedling and clonal generations differ in optimum planting density. It will also lead to more efficient largescale vegetative propagation through improved stock plant management. Starting date: to be decided
Duration: 2.5 years
Subsidy amount: Euro 71,226

Title of project: "Roundtable for a Sustainable Cocoa Economy (RSCE)" Submitted by: International Cocoa Organisation (ICCO) Project aim: The objectives of the Round Table are to build a consensus on defining the concept, the model, criteria, indicators and the way to achieve a sustainable world cocoa economy through a participatory and comprehensive approach. All stakeholders in the cocoa economy will be invited to participate in the Roundtable and to give their view on sustainability of the production, processing, trade, retailing and consumption of cocoa. Date/ venue: 1st meeting: 3- 6 October 2007, Accra; 2nd meeting: Spring 2009, in producer country Subsidy amount: 1st meeting: Euro 132,678; 2nd meeting: Euro 195.000

Title of project: "`Phoenix', Cocoa Rehabilitation in the State of Bahia, Brazil" Submitted by: Cargill, Brazil
Project aim: To demonstrate the viability for the recuperation of productivity for cocoa cultivation in Bahia by the use of a new technology package. This will be done by validating a new system of cocoa production, centred on the substitution for new cultivars or varieties and the use of field management practices designed to promote high productivity, by setting up of "pilot" or demonstration areas within the various sub-regions of the primary cocoa growing area of south eastern Bahia.
Starting date: to be decided
Subsidy amount: Euro 500,000

Title of project: "Securing Future International Cocoa Quarantine" Submitted by: University of Reading and Biscuit Cake Chocolate & Confectionery Association (BCCCA)
Project aim: To develop the International Cocoa Quarantine Centre (ICQC) to become more sustainable, both economically and environmentally. Starting date: June 2008
Duration: 10 months
Subsidy amount: Euro 76,859

Title of project: "Heavy Metals in Cocoa"
Submitted by: European Cocoa Association (ECA), AOBISCO and CABI Project aim: To characterise, evaluate and inform on the status of cadmium and other heavy metals in the cocoa plant and the soils it grows in. Starting date: January 2008
Duration: 2 years
Subsidy amount: Euro 264,743


---- --