Rechtbank 's-Hertogenbosch


Tilburgs raadslid schuldig aan schending geheimhoudingsplicht

's-Hertogenbosch, 1 april 2008 - Het gerechtshof heeft vanmiddag het Tilburgs gemeenteraadslid Smolders schuldig bevonden aan het meermalen opzettelijk schenden van de geheimhoudingsplicht. Het hof veroordeelt het raadslid daarom tot een geldboete van 750 euro.

Het raadslid bracht in april 2007 informatie naar buiten uit het vertrouwelijk gemeentelijk driehoeksoverleg door het te mailen aan kranten en andere media. Ook na aangifte door de gemeente maakte de verdachte deze en andere informatie opnieuw openbaar.

Het hof is - anders dan de verdediging - van oordeel dat de begrippen âvertrouwelijkâ en âgeheimâ in deze kwestie hetzelfde betekenen. Informatie met het predicaat âvertrouwelijkâ mag niet aan derden worden doorgegeven of openbaar gemaakt, aldus het hof.

Daarnaast is het hof van oordeel dat Smolders had kunnen weten dat het openbaar maken van vertrouwelijke informatie strafbaar was, omdat dit hem al meermalen door de gemeente was meegedeeld. Het hof rekent het Smolders in het bijzonder aan dat hij als lid van de gemeenteraad herhaalde verzoeken en waarschuwingen om bepaalde informatie niet openbaar te maken in de wind heeft geslagen.

De advocaat-generaal vorderde naast een boete ook een voorwaardelijke gevangenisstraf, maar het hof is van oordeel dat de verdachte op dit gebied zijn les heeft geleerd en dat hij niet nogmaals eenzelfde feit zal plegen.

Bron: Gerechtshof 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 1 april 2008 Naar boven