College van Beroep voor het bedrijfsleven

Besluit Ctgb tot weigering toelating antivirale zakdoek op de Nederlandse markt is niet in strijd met het Europese recht

`s-Gravenhage, 1 april 2008 - Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft bij uitspraak van heden het beroep van Kimberly-Clark Europe Ltd. tegen een besluit van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) ongegrond verklaard. Kimberly-Clark had het Ctgb verzocht om toelating op de Nederlandse markt van een antivirale zakdoek. Dit is een papieren zakdoek waarin de werkzame stof citroenzuur is verwerkt, welke stof er volgens Kimberly-Clark voor moet zorgen dat griep- en verkoudheidsvirussen, die bij het gebruik van die zakdoek daarin terechtkomen, worden uitgeschakeld. Het Ctgb had deze toelatingsaanvraag afgewezen omdat er onvoldoende duidelijkheid bestaat over de werkzaamheid van deze stof in de antivirale zakdoek en het effect daarvan op de volksgezondheid.

Het College heeft geoordeeld dat dit standpunt van het Ctgb niet in strijd is met het Europese recht. Op grond van de Europese Biocidenrichtlijn is het Nederland, gelet op de uitleg die het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen aan bepalingen van deze richtlijn heeft gegeven, toegestaan om gedurende een overgangsperiode bepaalde producten onder het nationale toelatingsregime voor biociden te brengen, zodat zij alleen op de Nederlandse markt toegelaten zijn, als vaststaat dat ze geen gevaar opleveren voor onder meer de gezondheid van de mens. In het geval van de antivirale zakdoek met citroenzuur van Kimberly-Clark kon verweerder zich naar het oordeel van het College op het standpunt stellen dat dit niet vaststond en dat hij op grond van de gegevens die Kimberly-Clark bij haar toelatingsaanvraag had aangeleverd, deze beoordeling niet kon maken. Voorts is er volgens het College in dit geval weliswaar sprake van een maatregel die het vrije verkeer van goederen in de Europese Unie kan belemmeren, maar dit is in dit geval toegestaan in verband met de bescherming van de volksgezondheid.

LJ Nummer:

BC8209

Bron: College van Beroep voor het bedrijfsleven
Datum actualiteit: 1 april 2008