KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen


1-4-2008

Yngling-kernploeg in actie op EK in Blanes

Van dinsdag 1 april tot en met zaterdag 5 april 2008 wordt in Blanes het Europees Kampioenschap in de Yngling klasse gevaren. In januari stonden maar liefst twee van de drie kernploegteams van drie dames op het podium tijdens de Olympic Class Regatta in Miami. Het
daaropvolgende Wereldkampioenschap in Miami pakte voor de negen zeilsters minder succesvol uit. Tijdens dit Europees Kampioenschap kunnen de acht overgebleven Oranjezeilsters zich herstellen, maar de nadruk ligt nu op het testen van materiaal onderweg naar de Olympische Spelen in China.

De Nederlandse Yngling-kernploeg is al eerder in het Noord Spaanse Blanes neergestreken. Coach Maurice Paardenkooper: We zijn al een week aan het trainen. We hebben de Sofia Cup niet kunnen varen, omdat onze boten rechtstreeks uit Miami naar Blanes zijn gekomen. Ze waren er niet eerder.

Assistent-coach Marjon Kooistra voegt toe: Vorige week waren de omstandigheden hier zeer wisselend. Het weer sloeg snel om en de wind was ook bijzonder variabel. Kooistra zal op dit EK zelf ook meevaren en vervangt Janneke Hin die sinds februari 2008 geen deel meer uitmaakt van de Yngling-kernploeg.

Paardenkooper: Deze keuze verstoort op dit moment het proces het minst. Iedereen kent elkaar goed en Marjon past goed in het team. Ze heeft al een keer eerder een evenement als invaller gevaren.

Voor dit evenement heeft Paardenkooper de volgende bootindeling bepaald:
Mandy Mulder, Brechtje van der Werf, Floortje Hendriksen (NED 1) Renee Groeneveld, Annemieke Bes, Merel Witteveen (NED 11)
Marjon Kooistra, Marije Faber, Marije Kampen (NED 111)

Het deelnemersveld in Blanes is sterk. Alle teams die zich voor de Olympische Spelen hebben gekwalificeerd zijn aanwezig, op het Finse team na. Ook de grote favorieten uit Engeland, met Sarah Ayton, Sarah Webb en Pippa Wilson, zijn aanwezig. Dit team wist tijdens het WK Yngling 2008 in Miami de eerste plek te veroveren net zoals op het WK 2007 in Cascais.

Tijdens de OCR in Miami, begin 2008, wonnen de Yngling-dames een gouden en bronzen medaille. Paardenkooper is nuchter over de
verwachting voor dit toernooi. Wij zijn hier voornamelijk om materiaal te testen. We willen uiteraard graag winnen, maar de hoofdzaak is een optimale voorbereiding op de Olympische Spelen in China.