Gemeente Zijpe


2008-04-01 Symposium eenzaamheidspreventie 28 maart 2008 .

Naar schatting is een derde van de Nederlandse 55-plus bevolking eenzaam. De komt neer op 1,3 miljoen eenzame oudere personen. Binnen de categorie wordt 28% als matig eenzaam beschouwd, 3% als ernstig eenzaam en 1% als uitertst eenzaam.

In het kader van Lokaal Gezondheidsbeleid wordt al enkele jaren door een groot aantal vrijwilligers preventieve huisbezoeken afgelegd bij de 55 plussers in de gemeente Zijpe.

Gelet op de toenemende problematiek van eenzaamheid is voor de vrijwilligers in Zijpe en Schagen een symposium Eenzaamheidspreventie georganiseerd, met als doel de vrijwilligers handvaten aan te reiken hoe zij deze problematiek bij ouderen kunnen signaleren. De dag werd georganiseerd door : GGD, GGZ, Wonen Plus Welzijn, Evean en Omring, de gezamenlijke Kerken, Woonzorggroep Samen, de Ouderenbonden en de gemeente Schagen. De gemeente Zijpe heeft een financiële bijdrage geleverd. Het symposium werd geopend door burgmeester A.M. van Apeldoorn-Pruijt en afgesloten door burgemeester G. Westerink.

Het programma was zeer gevarieerd. Het interview met een ervaringsdeskundige was indrukwekkend, de presentatie met algemene feiten over eenzaamheid verhelderend en een film De kunst van het ouder worden heel herkenbaar. Voor de persoonlijke ontwikkeling konden de vrijwilligers aan vier verschillende workshops deelnemen:

Zingeving, Signaleren van eenzaamheid, Lichaamstaal, de non-verbale communicatie en Actief luisteren. De workshops maakten veel los bij de vrijwilligers. Het symposium was absoluut succesvol te noemen en voor herhaling vatbaar.