Gemeente Ede

Nummer 061 / Ede, 1 april 2008

Gemeente, politie en openbaar ministerie samen aan de slag Aanpak overlast in wijk Veldhuizen

De gemeente Ede gaat actief overlast en criminaliteit in de wijk Veldhuizen in Ede te lijf en wil de gezagsverhoudingen in de wijk normaliseren. Er is een plan van aanpak gemaakt, dat samen met politie, openbaar ministerie (OM) en hulpverlenings- en welzijnsinstellingen wordt uitgevoerd.

Er is meer toezicht, jongeren krijgen een ontmoetingsplek in Buurtcentrum Veldhuizen, er komen gesprekken met jongeren, schoolverzuim en de bevordering van arbeidsparticipatie krijgen extra aandacht, jongeren-, straathoek- en sportbuurtwerk wordt geĂŻntensiveerd en mogelijk komt er een Buurtvaderproject. Er is geld aangevraagd bij de provincie Gelderland voor een allochtone jongerenwerker en een project gericht op ondersteuning van gezinnen. De gemeente voert de regie over de uitvoering van de plannen voor hinderlijke en overlastgevende jongeren en groepen. De verantwoordelijkheid van de aanpak van criminele jongeren ligt primair bij politie en OM.

Concrete acties
Met de maatregelen wil Ede de rust in de wijk doen terugkeren en de veiligheid vergroten. Jongeren krijgen meer kansen om hun vrijetijdsbesteding met activiteiten en sport positief in te vullen. Degenen die zich misdragen, krijgen te maken met een persoonsgerichte aanpak op maat, waarbij vooral Bureau Jeugdzorg en de Raad voor de Kinderbescherming een belangrijke rol spelen. Ook richt deze aandacht zich op groepen en waar nodig op gezinnen, die ondersteuning kunnen krijgen.
De aanpak is daarmee drieledig: gericht op welzijn en zorg, gericht op een strafrechtelijke aanpak of een combinatie daarvan. De gemeente wil de Marokkaanse gemeenschap intensief betrekken bij alle plannen. Bovendien krijgt preventie veel aandacht om de aanwas van nieuwe probleemkinderen te voorkomen.

Jongeren
De politie geeft met haar inzet prioriteit aan de wijk Veldhuizen en gaat de contacten in de wijk intensiveren. Doel is zichtbaar aanwezig te zijn en daarmee snel aanspreekbaar voor bewoners van de wijk. Het OM gaat veel aandacht besteden aan de snelle afhandeling van strafzaken, waarin jongeren uit de wijk Velhuizen een rol spelen. De politie heeft in samenwerking met het straathoek- en het jongerenwerk het aantal jongeren en de aard van de overlast in beeld gebracht. Het gaat om meerdere groepen, die in totaal bestaan uit circa 90 personen. Het overgrote deel is hinderlijk en overlastgevend. Een klein gedeelte is crimineel. Deze groep van 90 is veel kleiner dan enkele jaren geleden, toen deze nog bestond uit circa 230 jongeren.

Afstemming
De afstemming rond openbare ordevraagstukken gebeurt zoals gewoonlijk in de lokale driehoek, het overleg tussen burgemeester, politie en OM. Er zijn verder diverse overleggen en werkgroepen waarin gemeente, politie, OM, Bureau Jeugdzorg, de Raad voor de Kinderbescherming en andere hulp- en welzijnsorganisaties het werk afstemmen. Op deze manier blijft er goed zicht op de jongeren en de verschillende groepen.

---