Deelgemeente Charlois Rotterdam

Werkzaamheden Amelandseplein en Utenhagestraat

De komende twee weken wordt aan het Amelandseplein een middenberm aangelegd en worden twee middenbermen in de Utenhagestraat verbreed. Doel hiervan is de snelheid van het autoverkeer te remmen en zo het verkeer voor de overige verkeersdeelnemers veiliger te maken. Afgelopen maandag is met het werk begonnen.

In 2000 is de Utenhagestraat Amelandseplein aangewezen als 30-km straat. Door de inrichting van de straat, een brede asfaltweg, is het afdwingen van deze maximumsnelheid echter moeilijk. Bij het opnieuw asfalteren in 2004 zijn wel verkeersdrempels aangelegd, maar vanwege de buslijndiensten kunnen deze niet al te hoog zijn.

Daarom is besloten de inrichting van deze straat aan te passen. Gekozen is voor het aanleggen van een middenberm en het verbreden van de bestaande middeneilanden. Ervaringen op andere plekken hebben geleerd dat het op deze manier versmallen van de rijbanen wel degelijk effect heeft op de rijsnelheid van het autoverkeer. Deze maatregelen dwingen motorvoertuigen op verschillende delen van de weg hun snelheid aan te passen, zodat de snelheid over het gehele wegvak afneemt.

Later wordt ook de kruising van de Utenhagestraat met de Carnisselaan aangepast.

Amelandseplein

Bij de bushalte aan het Amelandseplein komt een lange middenberm met botanische rozen. Zo wordt de rijweg versmald en wordt het autoverkeer gedwongen met een lagere snelheid te rijden om goed door deze versmalling heen te rijden.

Utenhagestraat

In het verlengde van het middeneiland bij de kruising Amelandsestraat en Texelsestraat worden de bestaande middeneilanden verbreed. Dit gebeurt om de breedte van de rijweg aan te passen aan die bij het Amelandseplein in de nieuwe situatie. Oversteken wordt voor voetgangers ook veiliger, omdat de af te leggen afstand op de rijweg korter wordt.

Kruising Utenhagestraat/Carnisselaan

Ook de kruising van de Utenhagestraat en Carnisselaan wordt veranderd. Hier wordt in het midden van de kruising een ophoging gemaakt en wordt de rijbaan iets verplaatst. Hierdoor zullen motorvoertuigen deze kruising met een bocht moeten nemen om rechtdoor te rijden.

Deze werkzaamheden worden echter later uitgevoerd, tegelijk met de aanleg van een kanoduiker bij de Lepelaarsingel. Deze werkzaamheden starten in de laatste week van april en gaan 16 weken duren. Hiervoor moet de kruising met de Utenhagestraat worden afgesloten en worden de bussen omgeleid. Dus worden beide klussen in één keer aangepakt.

Ebenhaëzerstraat

In november 2007 heeft zich een ongeval voorgedaan op de kruising van de Utenhagestraat met de Ebenhaëzerstraat. Bewoners hebben hierop verzocht om maatregelen te treffen om deze kruising veiliger te maken. Met de nu uit te voeren maatregelen wordt de snelheid naar dit kruispunt al aangepakt. Verdere maatregelen om deze kruising veiliger te maken worden zo snel mogelijk getroffen.
De Actiegroep Ebenhaëzerstraat en de Bewonersorganisatie Carnisse zijn geïnformeerd over de werkzaamheden aan de Utenhagestraat en het Amelandseplein. [s?deelgemeenten
.Openbaar_60327.Deelgemeenten_60666.Deelgemeente Charloi_350015.Actueel_350016.Nieuws_350022.type nieuwsberichten_2167799.Werkzaamheden Amelan_2191158]
---

Deelgemeente Charlois, 01-04-2008