Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

de heer J.B.M. van Haaster
Rietdekkerstraat 23
1825 BS ALKMAAR

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n)
1 april 2008 - Ons kenmerk Uw kenmerk VENW/DGP-2008/2367 VW/TKC/2008/1 Onderwerp
nieuwe kentekenplaat

Geachte heer Van Haaster,

Naar aanleiding van uw brief van 30 januari 2008 over de toelating van diefstalbestendige kentekenplaten in Nederland wil ik als volgt reageren.

Allereerst hecht ik er aan u expliciet te melden dat ik positief sta tegenover de toelating van kentekenplaten die diefstal van deze platen kunnen verhinderen.

In mijn eerdere brief heb ik u er echter op gewezen dat het toelaten van nieuwe kentekenplaten gecompliceerd ligt. Met een aantal voorbeelden heb ik dat toen aangetoond.

Het meest opvallende aspect zijn de technische eisen die de Nederlandse wet- en regelgeving stelt aan kentekenplaten. Ik vermoed dat de door u vermelde kentekenplaten niet aan de huidige eisen kunnen voldoen. Meest duidelijk zijn de eisen voor wat brandbestendigheid betreft. Wel stel ik voor dat mijn vermoeden door een technisch onderzoek al dan niet wordt gestaafd. Ik zal daarvoor concreet met u contact laten opnemen over het aanleveren van een aantal testexemplaren van de onderhavige kentekenplaten.

Mocht uit een objectieve test blijken, dat deze kentekenplaten niet aan de huidige technische eisen voldoen, dan zal ik in overleg treden met betrokkenen, waaronder de RDW en de handhavende instanties om te bezien of deze eisen nog steeds dezelfde noodzaak hebben als indertijd bij introductie van de systematiek van het GAIK (Gecontroleerde Afgifte en Inname van Kentekenplaten). Dat zou kunnen leiden tot een Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 - 351 6171 Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 - 351 7895

bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

VENW/DGP-2008/2367

set van andere technische eisen, waaraan andere dan de huidige kentekenplaten wel kunnen voldoen. Verder wil ik ook inzichtelijk hebben in hoeverre de fabricage en afgifte van een andere kentekenplaat aansluit bij de GAIK-procedures ter voorkoming van fraude.

Resumerend: ik sta positief tegenover andere kentekenplaten die voordelen bieden zoals diefstalbestendigheid. Ik laat in overleg met u onderzoeken of de door u genoemde kentekenplaten aan de huidige technische eisen voldoen en of het productie- en distributieproces aansluit bij de huidige GAIK-procedures Is dat niet het geval, dan ga ik in overleg met RDW en handhavers over de noodzaak van de huidige technische eisen en de huidige GAIK-procedures. Is het verantwoord deze eisen en procedures zodanig aan te passen dat ook andere dan de huidige kentekenplaten daaraan kunnen voldoen, dan start ik de verdere procedure om tot toelating te komen.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Camiel Eurlings


---