Ministerie van Buitenlandse Zaken

Kamerbrief inzake AIV-advies "Europa een prioriteit"


01-04-2008 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

In antwoord op uw brief d.d. 7 maart 2008 informeren wij u graag over de redenen voor het uitblijven van een kabinetsstandpunt over het advies van de Adviesraad Internationale Vraagstukken no. 52, "Europa een prioriteit!" van november 2006.

Het advies is op initiatief van de AIV opgesteld en gaf indertijd als zodanig geen aanleiding tot een reactie van het kabinet. Het vorige kabinet had er in die periode voor gekozen om - voor de duur van de (verlengde) reflectieperiode die de Europese Raad had afgesproken - niet met beleidsvoornemens over de EU-verdragswijziging naar buiten te treden. Het huidige kabinet heeft in een brief aan de Kamers op 19 maart 2007 voor het eerst een standpunt ingenomen over de verdragswijziging. In dat kader paste een separate reactie op het AIV-advies toen niet meer.

Dit laat onverlet dat het AIV-advies samen met andere adviezen en publicaties, door dit kabinet is betrokken in de ontwikkeling van het Nederlandse standpunt ten aanzien van de verdragswijziging.

Het beleid dat de AIV voor de EU als prioritair heeft aangeduid, waaronder het energiebeleid en het asiel- en immigratiebeleid, stond centraal in de Nederlandse positie. Hetzelfde geldt voor de door de AIV bepleite versterking van de

democratische legitimiteit en de slagvaardigheid van de Unie. Daarnaast voelde het kabinet zich gesteund door het pleidooi van de AIV voor een vroegtijdige betrokkenheid van de nationale parlementen bij de toetsing van subsidiariteit.

De minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

De staatssecretaris voor Europese Zaken,

Drs. F.C.G.M. Timmermans