Gemeente Hoogeveen

01 april 2008

Afzender: College van B&W

College Hoogeveen ziet vooruitgang in 2007

Het afgelopen jaar stond net als 2006 in het teken van samenwerking en samenhang. Dat meldt het college van B&W in het jaarverslag 2007. Financieel eindigde het jaar met een plus van ruim 4 miljoen, op een totaalbegroting van ¤ 143 miljoen.

De samenwerking en samenhang is in 2007 vooral goed op gang gekomen op het gebied van werk, dienstverlening en betrokkenheid in de samenleving. Zo is binnen het Werkplein Hoogeveen samenwerking onder één dak in 2007 gerealiseerd tussen Sociale zaken van de gemeente, CWI en UWV. De dienstverlening voor klanten is bovendien verbeterd met een nieuwe Gemeentewinkel in het Compagnieshuis, waar diverse gemeentelijke loketten nu zijn samengegaan.

Telefooncentrale

Er is een nieuwe telefooncentrale ingezet in 2007. Door kinderziektes in het systeem moesten veel bellers lang wachten of kwamen ze bij de verkeerde personen uit. De meeste problemen zijn nu opgelost, volgens het college 'loopt het nog niet helemaal op rolletjes'.

Smederijen

De betrokkenheid in de samenleving heeft een impuls gekregen met de start van acht 'Smederijen' in 2007. Inmiddels zijn achttien Smederijen in werking, waarbij bewoners zeggenschap krijgen over en verantwoordelijkheid voor de leefbaarheid in de buurt. Het college heeft grote waardering voor de inzet die de bewoners tonen.

Planning

Het college ziet wat de planning betreft een voorzichtige ommekeer in 2007. De laatste jaren was vaak de conclusie: de gemeente heeft lang niet alles kunnen doen wat is beloofd. Dat gaat nu iets beter volgens het college. Zo was de achterstand op de geplande investeringen tot en met 2006 nog ¤ 27 miljoen. Dat verschil is inmiddels met 11 % terug naar ¤ 24 miljoen.

Overschot

De gemeente houdt over 2007 ¤ 4,1 miljoen over. Dit komt vooral door minder uitgaven dan gepland op twee regelingen met een 'open eind': de Wmo en bijstandsverlening. De Wmo is een nieuwe wet met een belangrijke rol voor de gemeente, ook financieel. De 'plus' bij de bijstand is omdat Hoogeveen in 2007 minder uitkeringsgerechtigden telde dan geraamd. Verder is ook minder geld dan gedacht besteed binnen De Smederijen van Hoogeveen. De bewonersgroepen hebben vorig jaar het beschikbare geld nog niet gespendeerd. Het geld blijft wel beschikbaar.

Gemeenteraad en Torentje totaal

Het complete jaarverslag is te vinden op www.hoogeveen.nl/jaarverslag. De gemeenteraad buigt zich op 10 en 24 april over het jaarverslag en stelt het uiteindelijk vast. Een terugblik op 2007 is ook het onderwerp van Torentje totaal nr. 5, een gemeentelijke uitgave die 9 april huis aan huis wordt verspreid in de gemeente.

Gemeente Hoogeveen
Communicatie
Postbus 20.000
7900 PA Hoogeveen
Donau 12
tel. (0528) 291 257/ 291 234
fax (0528) 291 325
internet: http://www.hoogeveen.nl