Senternovem



01-04-2008 | Besparingsinzicht met de Energiebesparingsverkenner

Een pittige taak voor Bouwend Nederland de komende jaren: het renoveren van de oudere bestaande bouw ten behoeve van energiebesparing. De Energiebesparingsverkenner moet de consument duidelijk maken dat deze renovatie echt nodig is. Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland, nam de verkenner in ontvangst tijdens de opening van de Bouwbeurs Zuid.

Brinkman is zich bewust van de lastige opgave voor Bouwend Nederland. "Het is een grote uitdaging de woonconsument te overtuigen van het nut en de noodzaak van het verbeteren van een woning." Hans van Eck, opdrachtmanager bij SenterNovem heeft daarom goed nieuws in de vorm van de Energiebesparingsverkenner: een online instrument dat inzicht biedt in de besparingsmogelijkheden van woningen.

Maatregelenlijst
De verkenner is ontwikkeld door SenterNovem in samenspraak met professionals in de gebouwde omgeving. Bijvoorbeeld installateurs, adviseurs en woningcorporaties. Aan de hand van enkele vragen wordt er een persoonlijke maatregelenlijst opgesteld. Deze lijst geeft meteen een indicatie van de energie- en de financiële besparing die de maatregelen opleveren.

Volop in gebruik
De Energiebesparingsverkenner is inmiddels al meer dan 100.000 keer gebruikt. Van Eck: "Dat is boven verwachting, het slaat goed aan bij de marktvraag. Professionals kunnen de verkenner goed gebruiken bij het adviseren van hun klanten." Het succes is mede te danken aan organisaties die de applicatie in hun website hebben opgenomen. "Het NIBUD gebruikt hem in het persoonlijk budgetadvies en ook bij Milieu Centraal staat hij op de site. Vereniging Eigen Huis bouwt de verkenner nog in in het programma voor de aankoopgoedkeuring van huizen", aldus Van Eck. "Met veel aanbieders hebben we gebruikersovereenkomsten. Zo worden steeds meer mensen en onafhankelijke organisaties gemobiliseerd voor energiebesparing."

Aanvulling
De verkenner is geen vervanger voor het Energielabel. Van Eck: "Het biedt een aanvulling op de informatie die het label geeft. De verkenner laat zien wat je kunt doen om de energieprestatie en labelklasse te verbeteren en geeft vooral aan wat de maatregelen in financieel opzicht opleveren. De Energiebesparingsverkenner voor woningen biedt dus duidelijke handelingsperspectieven als het gaat om het verbeteren van de energieprestatie en het verlagen van de woonlasten."