Senternovem



01-04-2008 | Wonen in het groen: energieproductie in plaats van verbruik

Gebouwen die geen energie kosten maar opleveren. Ze bestaan al in de vorm van kassen maar het is ook mogelijk voor woningen, scholen en kantoren. Met de warmte van de zomer blijven gebouwen in de winter warm. En dat is pas het begin. Tijdens een conferentie van InnovatieNetwerk op 17 april komen alle voorbeelden en ervaringen voorbij.

Ideaal klimaat
Bouwen met veel glas en groen zorgt voor energiebesparing en is gezonder. Zo zorgt glas ervoor dat de warmte van de zon makkelijk kan worden opgevangen. Deze warmte kan later weer gebruikt worden om het gebouw op te warmen. Met lagere stookkosten en minder CO2-uitstoot tot gevolg. In combinatie met veel groen is het binnenklimaat zo een stuk gezonder. Het gebouw is dan beter toegesneden op de menselijke behoefte aan daglicht en frisse lucht. Veel glas en groen zorgen dus voor het ideale woon- en werkklimaat.

Betrokkenheid
Naast warmte en groen is er mogelijk ook een rol weggelegd voor het afval en rioolwater van de woningen. Deze bevatten namelijk weer meststoffen voor gewassen en energie. De woonwijk kan haar eigen afval en rioolwater hergebruiken voor drinkwater en energie. Zo zijn wijkbewoners mede-eigenaar van hun eigen nutsvoorzieningen. En dat vergroot weer de betrokkenheid van de gemeenschap bij duurzame energie en kringlopen van water en afval.

Conferentie
Tijdens de conferentie `Energie uit de achtertuin' van InnovatieNetwerk op donderdag 17 april kan iedereen kennismaken met wonen in het groen. En wel op een bijzondere manier want de conferentie vindt plaats in de eerste energieproducerende kas ter wereld. Een mooi voorbeeld voor woningen en kantoren. In enkele tafelgesprekken komen onder meer architecten, wetenschappers, projectontwikkelaars en bewoners aan het woord. Vanuit verschillende perspectieven wordt de vraag beantwoord: hoe groen is het wonen in de toekomst?