Gemeente Veenendaal


Duurzaam Veenendaal-oost maakt kans op prestigieuze energieprijs

Veenendaal-oost is in de race voor de Nationale Energie Toekomst Trofee 2008. De NET-Trofee is dé landelijke prijs van het ministerie van VROM voor energiezuinig wonen en werken. Samen met 12 andere genomineerden strijdt Veenendaal om EUR 25.000,- en een kunstwerk. Onder de genomineerden is nog een Veenendaals project: de `groene' kantoorgebouwen en sorteercentra van TNT. Begin mei maakt de organisatie bekend wie de drie finalisten zijn. Minister Vogelaar reikt de prijs uit op 5 juni aanstaande.

Duurzaamheid staat centraal in de nieuwe woonwijk Veenendaal-oost. Buurtstede, het centrale deel van de wijk, met circa 1.250 woningen met bijbehorende voorzieningen voor de hele wijk, wordt als eerste ontwikkeld. Hier is gekozen voor een collectief duurzaam energiesysteem op basis van warmte/koudeopslag en warmtepompen gecombineerd met warmtekracht. Juist door het toepassen van deze combinatie, levert het een aanzienlijke energiebesparing en daarmee milieuvoordeel op. De CO2-uitstoot wordt met dit duurzame energiesysteem met 60% verminderd.

Voordeel voor de bewoners

Bewoners krijgen een huis gericht op de toekomst dat 's winters niet alleen wordt verwarmd, maar in de zomer ook wordt gekoeld. Naast meer wooncomfort en de bijdrage aan een beter milieu, is het bovendien goed voor de portemonnee van de bewoners. Ze betalen per maand ten minste 15% minder aan verwarming en warm tapwater dan bewoners van vergelijkbare gasgestookte woningen.

Gemeente Veenendaal heeft samen met Quattro Energie B.V. * (private partners) een energieonderneming opgericht: DEVO B.V. Deze publiek-private samenwerking maakt het mogelijk het financiële voordeel bij de bewoners terecht te laten komen.

De eerste levensloopbestendige nieuwbouwwijk in de provincie Utrecht draagt door deze unieke combinatie bij aan een beter milieu en woonomgeving, voor nu en in de toekomst.

Inspiratiebron voor andere gemeenten en ontwikkelaars

Het concept van het duurzame energiesysteem in Veenendaal is zowel organisatorisch als technisch goed toepasbaar voor andere woningbouwprojecten in Nederland. Zowel de gemeente Veenendaal als Quattro Energie B.V. steken graag energie in duurzame energietoepassingen, ook op grote schaal, met de zekerheid dat bewoners financieel voordeel ervaren. Onze aarde en onze woonomgeving, vraagt dringend om duurzame maatregelen. Mede door het financieel aantrekkelijk te maken voor bewoners, willen de initiatiefnemers meer betrokkenheid krijgen vanuit deze groep bij het toepassen van duurzame energie. Duurzame energievoorzieningen worden hierdoor sneller geaccepteerd en gewaardeerd.

Wilt u meer weten over dit energieproject?

Kijk dan op www.veenendaal-oost.nl. Meer informatie over de NET-Trofee, zoals voorwaarden en informatie over de winnaar en genomineerden van vorig jaar, vindt u op www.NET-Trofee.nl.


* Quattro Energie B.V. is een initiatief van De Smalle Akker b.v., LATEI projectontwikkeling en Patrimonium woonstichting.