Bij dit bericht is beeldmateriaal ingesloten

Persbericht


1 april, 2008

Nieuwe stormworm is geen 1 aprilgrap
~ PC Tools waarschuwt voor e-mails die verwijzen naar 1 aprilgrappen ~

PC Tools, leverancier van beveiligingssoftware, waarschuwt voor de nieuwste stormworm die computers op 1 april via internet probeert aan te vallen. Deze keer worden er e-mails verstuurd die inspringen op 1 april. De e-mailberichten verwijzen naar zaken als 'All Fool's Day' en bevatten een link die de gebruiker doorstuurt naar websites. Daar worden downloads aangeboden die schade aan de pc kunnen aanrichten. Deze websites bieden de mogelijkheid om bijvoorbeeld funny.exe, ecard.exe, foolsday.exe en kickme.exe te downloaden. Als het bestand op de pc is geïnstalleerd wordt via uitgaande portals een 'gat' in de firewall gemaakt en weet de hacker dat hij toegang heeft tot de pc.

PC Tools benadrukt dat deze bedreiging typisch malware 2.0-gedrag (zie: http://www.pctools.com/news/view/id/181/) vertoond. De nieuwe code is aanzienlijk veranderd ten opzichte van de vorige stormvirussen. Computergebruikers kunnen zich het beste met antimalware-producten die gedragtechnologie bevatten beveiligen tegen deze dreiging. Traditionele antivirusproducten die alleen handtekeningen controleren zijn niet voorzien van deze gedragstechnologie en bieden onvoldoende bescherming voor de gebruiker.

PC Tools wil consumenten eraan herinneren dat hackers hun software op zoveel mogelijk computers willen installeren om zoveel mogelijk geld te verdienen. Als een hacker een miljoen e-mails verstuurd en 1% van deze berichten wordt geopend en uitgevoerd, dan zijn er al 10.000 computers geïnfecteerd. De hacker heeft dan - zonder dat de gebruiker dit in de gaten heeft - toegang tot persoonlijke gegevens waaronder wachtwoorden en bankgegevens.

"Mensen zijn van nature nieuwsgierig en dat is de reden dat ze vaak dit soort links openen", zegt Kurt Baumgartner, Chief Threat Officer bij PC Tools. "Onze waarschuwing is dan ook heel eenvoudig: activeer niet zomaar een link die via e-mail binnenkomt en wees nog voorzichtiger als een link een bestand op je pc wil installeren."

(304 woorden)