Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Bijlage 3: Vragen van het lid Spekman gesteld tijdens het AO over WWB-onderwerpen d.d. 27 februari 2008.

Vraag
Wat is de stand van zaken van de uitvoering van mijn motie houdende het verzoek om met een plan van aanpak te komen?

Antwoord
Ik ben in overleg met VluchtelingenWerk Nederland om de aanpak, werkwijze, ervaring en kennis van het huidige banenoffensief voor vluchtelingen mede te gebruiken voor de groep vluchtelingen die in het kader van de pardonregeling in Nederland mogen blijven Daarnaast wordt de mogelijke betrokkenheid en eventuele bijdrage van de ministeries van Justitie en voor Wonen Wijken en Integratie bij het plan van aanpak verkend (zie verder bijlage 1).

Vraag
Slechts 3000 statushouders die in azc's verblijven worden binnen een periode van 2 jaar naar werk begeleid! Dit aantal is erg laag! Hoe gaat de staatssecretaris bevorderen dat met de genoemde organisaties een groter aantal wordt aangesproken?

Antwoord
Gezien de grote afstand van deze groep tot de arbeidsmarkt (langdurige werkloosheid, traumatische ervaringen, langdurige onzekerheid over hun verblijf in Nederland, etc,) is het aantal van 3000 in twee jaar tijd aan werk helpen niet laag. Dit betekent uiteraard niet dat alleen deze 3000 aangesproken worden aan het werk te gaan of een scholing/opleiding te volgen. Niet alle statushouders zullen direct geschikt zijn bemiddeld te worden naar de arbeidsmarkt. De middelen die voor de inschakeling van de werklozen beschikbaar zijn, zullen ook voor de statushouders worden gebruik.

Vraag
Kan de Staatssecretaris ook aangeven of er contacten zijn gelegd met het bedrijfsleven en/of de zorg in verband het inzetten van statushouders in deze sectoren.

Antwoord
De partners van het banenoffensief voor vluchtelingen (VluchtelingenWerk Nederland, Stichting voor Vluchteling-studenten UAF, Emplooi en het CWI) hebben contacten met het bedrijfsleven voor vluchtelingen in het algemeen. Deze contacten kunnen ook gebruikt worden voor de statushouders.