Vlaamse Overheid

antwoord aan het Grondwettelijk Hof betreffende het toepassingsgebied van de Vlaamse zorgverzekering

Europees Hof van Justitie formuleert antwoord aan het Grondwettelijk Hof betreffende het toepassingsgebied van de Vlaamse zorgverzekering

Steven Vanackere Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

dinsdag 1 april 2008

Het Belgisch Grondwettelijk Hof dient zich uit te spreken over een verzoekschrift van de Franse Gemeenschap en het Waalse Gewest betreffende een (gedeeltelijke) nietigverklaring van het decreet van 30 april 2004 tot wijziging van het decreet van 30 maart 1999 houdende de organisatie van de Vlaamse zorgverzekering.

In een tussenarrest van 19 april 2006 stelde het Grondwettelijk Hof in dit verband vier prejudiciële vragen aan het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen.

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Steven Vanackere, heeft vandaag kennis genomen van het antwoord van het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen op de prejudiciële vragen.

Ofschoon uiteraard een verdere juridische analyse van de uitspraak van het Hof aangewezen is, kan alvast een eerste reactie worden gegeven.

Zo is het vooreerst belangrijk dat de uitspraak van het Europees Hof van Justitie het stelsel van de Vlaamse zorgverzekering en de doelgroep die tot dusver werd bereikt, niet bestrijdt. Het instellen door de Vlaamse Gemeenschap van een Vlaamse zorgverzekering, schendt als dusdanig het Europese Gemeenschapsrecht niet.

Het Europees Hof stelt mogelijke belemmeringen vast voor staatsburgers van andere E.U.-lidstaten die een beroepsactiviteit uitvoeren in het Nederlandse taalgebied of in het tweetalige Brussel hoofdstad maar elders in België wonen. Dit geldt ook voor Belgische staatsburgers die zich in eenzelfde situatie bevinden en gebruik hebben gemaakt van het recht van vrij verkeer.

Het gaat hier om een zeer specifieke en beperkte doelgroep van personen.

Het is nu aan het Grondwettelijk Hof om een definitief arrest te vellen mede gebaseerd op de antwoorden die het Europees Hof van Justitie heeft geformuleerd ten aanzien van de prejudiciële vragen. Minister Vanackere wacht de uitspraak van het Grondwettelijk Hof af.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Harry Vanbuel
Tel: 02 552 64 89
GSM: 0475 89 49 25
Email: persdienst.vanackere@vlaanderen.be