Inspectie Verkeer en Waterstaat


Inspectie tevreden over calamiteitenorganisatie Rijkswaterstaat

Nieuwsbericht | 01-04-2008

Rijkswaterstaat heeft een grote verbeterslag gemaakt in de calamiteitenorganisatie op het gebied van waterbeheer. Dat meldt de Inspectie Verkeer en Waterstaat op basis van een onderzoek dat ze onlangs afrondde. De inspectie bekeek in hoeverre de verbeterpunten uit een audit van 2005 opgepakt waren.

Er is met name veel verbetering geboekt op het terrein van calamiteitenoefeningen. Zo zijn er voldoende oefeningen op tactisch niveau en is er meer aandacht gekomen voor het omgaan met complexe situaties. Daarnaast heeft Rijkswaterstaat een beleidsplan crisisbeheersing vastgesteld, dat een goed kader vormt voor de regionale diensten om hun calamiteitenorganisatie in orde te brengen. De calamiteitenplannen van de verschillende regionale diensten zijn bijgewerkt, vastgesteld en door de provincies getoetst.

In de bedrijfsvoering wordt nog wel onvoldoende rekening met de calamiteitenorganisatie gehouden, wat een organisatorisch risico kan opleveren. Daarnaast moet Rijkswaterstaat er voor zorgen dat de implementatie van verbeterpunten uit evaluaties bij de regionale diensten verzekerd is.

Meer informatie


* Vervolgonderzoek Calamiteitenorganisatie Rijkswaterstaat Pdf-document, 409 kB