KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen


1-4-2008

WK Laser Radial schrijft geschiedenis

Het WK Laser Radial Jeugd van 2008 gaat de geschiedenis in als het meest competitieve WK in de Laser geschiedenis. De omstandigheden tijdens de finale waren perfect: noordoosten wind rond kracht 4 Bft. en een hevige strijd om de medailleplaatsen. Maarten Max Moerman begon de laatste dag als 5e in het tussenklassement.

Magische Max had samen met coach Mark Littlejohn een simpele strategie uitgestippeld: Houd je aan de normale routine van: Goed starten, concentreren op snelheid en ruimte houden om je eigen plan uit te voeren. Maarten Max hield zich prima aan dit plan en finishte vierde in de eerste race van de dag, terwijl alle directe tegenstanders gebukt gingen onder flinke zenuwaanvallen, waardoor ze deze race allemaal buiten de eerste 10 eindigden.

Terwijl de coaches van de concurrentie zich blind staarden op de puntenaantallen, concentreerden Maarten Max en Mark zich op de volgende race. Max bleef in het ritme van de lange windshifts en daarmee werd het duidelijk dat de weg naar een medaille open lag.

Maarten Max lanceerde zich zonder angst uit het midden van de
startlijn, wachtte rustig tot de draaiing van links kwam en zeilde vervolgens naar de kop van het veld. Hij bereikte als eerste de bovenboei met daarachter zijn minder favoriete halve windse rak. Mex (zijn koosnaam) bleef knap leiden en verdedigde zijn plek
hartstochtelijk maar toch veilig tijdens het 2e kruisrak. De wind begon af te nemen, meer te draaien, maar de golven bleven staan. Iedereen vocht voor de laatste winnende winddraaiing en de snelheid over die moeilijke golven. De race om de medailles lag nog helemaal open, met ook de veilige koppositie nu in gevaar doordat de Nieuw Zeelandse nr. 1 ver achter lag.

Tenslotte kwam de bevrijdende winddraaiing van rechts. De Engelsman profiteerde hier het meest van en wist de overwinning in die race op te eisen. Maarten Max finishte als 3e in deze geweldige show en stelde daarmee de bronzen medaille zeker. Mex zal 1 april landen in Nederland en zich daarna direct gaan concentreren op de selectie voor het ISAF Jeugd WK, 10-19 juli in Arhus, Denemarken.

Teamgenoot Sierk Jan ter Haar verbeterde zich zelf deze week
dramatisch en verraste daarbij iedereen, inclusief zichzelf, door ook met harde wind bij de top 16 van deze sterke vloot te eindigen. Coach Mark was zeer onder de indruk van de techniek van deze jonge zeiler. In combinatie met het hart van een echte krijger zal hij het nog ver schoppen in de toekomst.

Bij de senioren wist de bronzen medaille winnaar bij de jeugd in 2007, Gijs Pelt, een knappe 10e plaats veilig te stellen door in de laatste race als vierde over de streep te komen. Rodie van Mackelenbergh eindigde als 15e en voelde zich toch wat vreemd in dit sterke veld. Rodie bleek één van de lichtere zeilers te zijn in de top 20. Met veel wind heeft dit, net als bij velen, veel energie van hem gevraagd. Ben Koppelaar sloot het rijtje van de sterke Nederlandse mannen. Een 17e plaats en een enorme leercurve neemt hij mee op de lange reis terug naar Nederland.

De Nederlandse meisjes Michelle Broekhuizen (22e) en Caren Niezen (26e) hadden het moeilijk in de zware omstandigheden, maar keren zeker terug met een enorme ervaring. In Nederland wacht een mooi
trainingsprogramma met Project 2012 in voorbereiding op de Europese grote evenementen.

Uitslagen: www.takapunaworlds.org

Meer informatie Project 2012: www.p2012.nl

Internetadres: www.takapunaworlds.org