Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Cramer stelt lachgasinstallatie in gebruik


01-04-2008

Milieuminister Cramer heeft een van de vier afvanginstallaties voor lachgas van chemiebedrijf DSM in gebruik gesteld. Zij deed dit gisteren op het DSM-terrein in Geleen. Door lachgas af te vangen en om te zetten in zuur- en stikstof vermindert het concern de broeikasgasuitstoot die vergelijkbaar is met 2 miljoen ton CO2. Dit is 3 procent van de totale uitstoot van de Nederlandse industrie.

De doelstelling van het kabinet is tenminste 30 procent minder CO2-uitstoot in 2020. Cramer: 'Door dit soort innovaties van DSM en Yara boekt Nederland nu al een reductie van 7 procent per jaar. Deze ondernemingen laten zien dat milieu en economie heel goed samengaan en dat we onze ambitieuze klimaatdoelstellingen kunnen halen.'

Naast het in werking stellen van de vier installaties, plantte de bewindsvrouw ook een boom op het terrein. Deze nieuwe aanplant staat symbool voor de 550 miljoen bomen die geplant hadden moeten worden om de 2 miljoen ton CO2 te compenseren. Het verminderen van de CO2-uitstoot is een van de doelen uit het werkprogramma Schoon en Zuinig dat Minister Cramer coördineert en wordt uitgevoerd door zeven ministeries.

Dossiers


* Klimaatverandering

* Duurzame ontwikkeling