Gemeente Nijmegen

persbericht


1 april 2008

Vroegere Sint Jorisschool wordt cultureel productiehuis

Het voormalige onderkomen van de Sint Jorisschool in Nijmegen wordt een cultureel productiehuis. Hier worden beeldend kunstenaars, culturele organisaties, productiegezelschappen en mediabedrijfjes onder een dak gehuisvest. Onder andere de Valkhofaffaire, Grote Broer kunsteducatie, de Music Meeting en de lokale omroep Nijmegen-1 krijgen een plek in het karakteristieke gebouw aan de Prins Hendrikstraat. De stichting Atelierbeheer SLAK wordt hoofdhuurder van het pand.

De Sint Jorisschool, een school voor VMBO-onderwijs, is sinds 2007 gehuisvest aan de Heyendaalseweg. Het vroegere onderkomen aan de Prins Hendrikstraat, gebouwd in 1906, is eigendom van de gemeente. De toekomstige bestemming van het pand en de grond is nog niet bekend, maar zeker is wel dat deze locatie de eerstkomende 10 jaar niet wordt herontwikkeld.

Door het gebouw in gebruik te geven aan het SLAK wil het college van burgemeester en wethouders de infrastructuur van culturele organisaties en productiegezelschappen steviger verankeren in de stad. Ook ziet het college kansen voor nauwere samenwerking en kruisbestuiving tussen de diverse huurders van het pand.

De gemeente sluit op 1 april 2008 een huurovereenkomst met SLAK. De huurovereenkomst wordt tegen gereduceerd tarief aangegaan voor de duur van 5 jaar. SLAK heeft daarna het recht om tegen een kostendekkende huur de huurovereenkomst met nog eens 5 jaar te verlengen, tot 1 juni 2018.

Om de exploitatie van het pand sluitend te krijgen wordt een deel van het pand de komende vijf jaar tevens verhuurd aan de gemeentelijke projectorganisatie die verantwoordelijk is voor de aanleg van de nieuwe Stadsbrug en de dijkverlegging.

De verhuur sluit aan bij het onlangs door de gemeenteraad vastgestelde nieuwe culturele bedrijvigheid. Dat voorziet in extra inspanningen om meer werkruimtes voor kunstenaars en culturele ondernemers te creëren, onder andere door het tijdelijk verhuren van gemeentelijk vastgoed. De gemeente streeft ernaar om in 2010 125 nieuwe werkruimten en ateliers gerealiseerd of in ontwikkeling te hebben. Daarnaast wil het college meer investeren in culturele productie en activiteiten.