Ingezonden persbericht


Persbericht
CNV Voeding (een vakgroep van de CNV BedrijvenBond)


1 april 2008, Utrecht
------

Cao voor werknemers graanindustrie

CNV Voeding heeft een cao-resultaat bereikt voor de circa 5.000 werknemers in de graanverwerkende industrie. De cao geldt voor twee jaar, van 1 april 2008 tot 1 april 2010.

De werknemers krijgen in die periode een loonsverhoging van in totaal 6,35 procent:
* 3,25 procent per 1 april 2008

* 3,1 procent per 1 april 2009
"We hadden liever meer gewild, maar dat zat er niet in", zegt CNV-onderhandelaar Frans van de Veen. Wel is hij tevreden over een verbetering van de reiskostenregeling en afspraken om werkervaring om te zetten in diploma's. "In deze branche werken relatief veel oudere mensen. Ze hebben veel werkervaring, maar vaak geen relevante diploma's. In de cao is nu vastgelegd dat werknemers het recht hebben om in werktijd mee te doen aan een zogenaamd EVC-traject (erkenning van verworven competenties), zodat hun ervaring ook beloond wordt met een certificaat of diploma. Zo staan ze sterker op de arbeidsmarkt."

Voor de vele honderden chauffeurs zijn afspraken gemaakt over een maximum aan het overwerk waartoe ze verplicht kunnen worden. Van de Veen: "De grens ligt nu op 12 uur per dag en 48 uur per week. Daarboven is overwerk alleen op vrijwillige basis. De chauffeurs krijgen zo wat meer invloed op hun werktijden."



Ingezonden persbericht