Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

01-04-2008

Sociaal en maatschappelijk ondernemerschap aan de VU

Het Centrum voor Innovatie en Maatschappelijk verantwoord Ondernemen (CIMO) van de Vrije Universiteit in Amsterdam organiseert 7 en 8 april een academische workshop met als titel 'Soci(et)al Entrepreneurship' (Sociaal/maatschappelijk ondernemerschap). De workshop past goed bij de ambitie van de VU om een op de maatschappij betrokken universiteit te willen zijn en is tevens de aftrap voor een verder te ontwikkelen onderzoeksprogramma op deze thema's.

Er zijn 13 academische bijdragen geselecteerd voor de workshop. Deelnemers komen van over de hele wereld: Israël, Zweden, Canada, de VS, Frankrijk, Noorwegen, maar ook Nederland en België zijn vertegenwoordigd. Ook zullen er 3 keynote lezingen worden verzorgd door vooraanstaande sprekers op het domein van sociaal maatschappelijk ondernemerschap: Prof.dr. Dana (Universiteit van Canterbury, Nieuw-Zeeland), Prof.dr. Steyaert (Universiteit van St. Gallen, Zwitserland) en onze 'eigen' Jan Donner van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (oud vice-voorzitter van het College van Bestuur van de VU). De beste artikelen zullen worden gepubliceerd in een speciale uitgave van het Journal for Enterprising Communities.

De workshop past goed bij het bewustzijn dat alle vormen van ondernemen sociale en maatschappelijke consequenties hebben. De belangstelling voor dit gegeven is - zowel binnen de wetenschap als binnen de politiek - de laatste paar jaar sterk gegroeid. Zo ook het aantal 'echt' sociale ondernemingen: ondernemingen die zowel financiële als maatschappelijke waarde creëren. Dit zijn ondernemingen die het innovatieve en vindingrijke van 'normaal' ondernemerschap combineren met een missie om bij te dragen aan een betere en/of duurzamere samenleving. Met de workshop beoogt de VU bij te dragen aan het ontwikkelen van conceptuele raamwerken om dit fenomeen te begrijpen, met een nadruk op de specifieke maatschappelijke en sociale context waarbinnen deze zich manifesteert.