Technische Universiteit Eindhoven

Tweede Kamer achter TU/e-prof: schaf balansventilatie af

Geplaatst: 01 april, 2008

TU/e-hoogleraar Annelies van Bronswijk vindt dat balansventilatiesystemen moeten worden afgeschaft, omdat het ongezonde woningen oplevert. Dat zei ze afgelopen zondag in het tv-programma Zembla. Meerdere Tweede Kamerfracties willen nu ook dat balansventilatie in de ban gaat, meldt het Algemeen Dagblad.

Hoogleraar Van Bronswijk tijdens de tv-opnames van Zembla. Foto: Bart van Overbeeke

De Zembla-uitzending draait rond de Amersfoortse nieuwbouwwijk Vathorst, waar honderden mensen ziek zijn door de balansventilatiesystemen in hun woning. Het gaat onder meer om long- en oogontstekingen en astmatische aanvallen. De balansventilatie zorgt voor energiebesparing. Het systeem zuigt lucht af, en met de warmte in die lucht verwarmt het systeem de verse lucht die naar binnen geblazen wordt. De ramen in de huizen kunnen niet open. In Nederland zijn ongeveer 400.000 woningen uitgerust met balansventilatie, en er komen elk jaar tienduizenden bij. Uit onderzoek van de rijksoverheid zou blijken dat 30 tot 65 procent van de systemen niet voldoet aan de wettelijke eisen.

Volgens Van Bronswijk zijn deze woningen ongezond. Ze stelt in het tv-programma dat de overheid in de periode 1990-2005 wetenschappelijke rapporten heeft genegeerd waarin gewaarschuwd werd voor gezondheidsklachten als gevolg van balansventilatie en energiezuinige huizen.

Een gezondheidslabel, zoals Van Bronswijk voorstelde, kwam er niet. Woningcorporaties wilden er niet aan omdat een groot deel van hun woningbestand dan als ongezond gelabeld zou worden, vertelde ze in Zembla. Een energielabel kwam er echter wel. Mijn voorspelling is dat je bij de A- en B-labels (de meest energiezuinige categorieën, red.) een zeer hoog percentage ongezonde woningen zult aantreffen, aldus Van Bronswijk.

Balansventilatie is geen goed systeem voor een vochtig klimaat als Nederland, vindt de TU/e-prof. Door de vochtige lucht, ontstaat er schimmel- en bacteriegroei in het systeem, vooral in de zomer. Een gedekte tafel voor bacteriën en schimmels, zo noemt ze de filters in de systemen.

PvdA, VVD en GroenLinks eisen nu dat het systeem wordt geschrapt. De VVD wil zelfs een verbod, valt in het Algemeen Dagblad van gisteren te lezen. Volgens Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland, moeten de eisen voor energiebesparing voor nieuwe huizen omlaag. De aandacht kan beter gericht worden op oude huizen, stelt hij in het AD. Disclaimer
Print deze paginaOver de site