VVD



1-4-2008

VVD: Vaccinatie moet grotere rol krijgen in Europees diergezondheidsbeleid

Vaccinatie moet een grotere rol krijgen bij de bestrijding van besmettelijke dierziekten in de EU. Deze positie heeft de landbouwcommissie van het Europees Parlement vanmorgen ingenomen bij de stemming over de Europese diergezondheidsstrategie.

VVD-europarlementariër Jan Mulder diende een reeks voorstellen in om de positie van het Europees Parlement op dit vlak aan te scherpen, waarvan het merendeel werd aangenomen. Eén van de aangenomen voorstellen roept de Europese Commissie en de lidstaten op om verschillende maatregelen te nemen om onbelemmerde handel van producten afkomstig van gevaccineerde dieren te garanderen. Handelsbarrières die opgeworpen worden als gekozen wordt voor een vaccinatiestrategie, vormen nu nog een belangrijke reden voor landen om niet voor vaccinatie te kiezen in geval van een uitbraak of dreiging van een besmettelijke dierziekte.

Jan Mulder: "De Europese Commissie en de lidstaten van de EU moeten er alles aan doen om een onbelemmerde handel in producten afkomstig van gevaccineerde dieren te garanderen. Dit kan onder andere door convenanten te sluiten tussen overheden, boerenorganisaties, consumentenorganisaties, handel en retail. Verder moet er een verbod komen op het labellen van producten die afkomstig zijn van gevaccineerde dieren. Deze producten zijn namelijk net zo veilig als alle andere producten en een label maakt consumenten alleen maar onnodig ongerust."

Een ander aangenomen voorstel van Jan Mulder vraagt om beter samen te werken met ontwikkelingslanden bij de bestrijding van besmettelijke dierziekten. Het gaat daarbij met name om landen die grenzen aan de Europese Unie. Mulder: "Een betere samenwerking is voordelig voor beide partijen. Ontwikkelingslanden kunnen hun eigen ziektestatus verbeteren en wij verminderen de kans dat de daar heersende ziekten ook bij ons terecht komen."