VVD



1-4-2008

Mulder (VVD): "Nultolerantie EU-ongeautoriseerde GGO's afschaffen"

Op initiatief van VVD-Europarlementariër Jan Mulder werd vandaag besloten dat de Landbouwcommissie van het Europees Parlement een mondelinge vraag gaat stellen aan de Europese Commissie over de economische gevolgen van de nultolerantie op EU-ongeautoriseerde GGO's.

Mulder pleit al lange tijd voor afschaffing van de nultolerantie voor ongeautoriseerde GGO's (Genetisch Gemodificeerde Organismen) in veevoer en wil dat de Europese Commissie een tolerantie niveau instelt. Mulder hoopt dat de mondelinge vraag al op de agenda van de plenaire vergadering van 21 tot en met 24 april geplaatst wordt.

Het merendeel van de aanwezige Europarlementariërs was het vandaag met Jan Mulder eens dat de veevoerprijzen uit de pan rijzen, mede als gevolg van het strikte GGO beleid van de Europese Unie. Dit ondermijnt de concurrentiepositie van de Europese veehouderij. Mulder: "Europese boeren mogen hun dieren niet voeren met voer dat minieme sporen bevat van GGO's die in Europa nog niet zijn goedgekeurd. Het absurde is dat vlees van dieren die wel met die GGO's gevoerd zijn, gewoon geïmporteerd mag worden."

Het probleem ontstaat doordat autorisatie van GGO's in de EU vaak veel langer duurt dan in andere landen. Omdat in die landen de gewassen dan al verbouwd worden treden onherroepelijke minuscule vermengingen op met GGO-vrije gewassen en GGO-gewassen die al wel goedgekeurd zijn in de EU. De Europese veehouderij is in grote mate afhankelijk van importen en het wordt steeds moeilijker voor importeurs om producten te kopen die voldoen aan de geldende nultolerantie. Mulder: "Kleine vermengingen zijn niet te voorkomen en daarom moet de huidige nultolerantie afgeschaft worden. Anders ben ik bang dat een groot gedeelte van de Europese veehouderij hierdoor verdwijnt."

Een studie van het Directoraat-generaal Landbouw en plattelandsontwikkeling (DG AGRI) wees uit dat veevoer prijzen in het ergste geval meer dan 600% zullen gaan stijgen als de EU haar beleid niet aanpast.

Op initiatief van Jan Mulder werd op 18 december jl. al een hoorzitting gehouden in de Landbouwcommissie van het EP over de economische gevolgen van het Europese GGO-beleid, inclusief de geldende nultolerantie. Nog eerder al stelde Jan Mulder samen met een aantal collega's schriftelijke vragen over het onderwerp. De tekst van de mondelinge vragen, de studie van DG AGRI, de tekst van de schriftelijke vragen en de antwoorden van de Europese Commissie op de schriftelijke vragen vindt u via onderstaande links.

Mondelinge vragen:

http://www.europarl.europa.eu/meetdocs/2004_2009/documents/dv/711/7115 27/711527nl.pdf

DG AGRI studie:

http://ec.europa.eu/agriculture/envir/gmo/economic_impactGMOs_en.pdf

Schriftelijke vragen:

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+E- 2007-3362+0+DOC+XML+V0//NL&language=NL