Provincie Groningen

Groningen Actie voor meer weide- en vooral akkervogels in Groningen 1 april 2008

De provincie Groningen wil de voortdurende achteruitgang van de aantallen weide- en akkervogels stoppen. Daarom stellen Gedeputeerde Staten (GS) voor om de inzet van weide- en akkervogelbeheer te concentreren in speciaal daarvoor aan te wijzen gebieden, de zogenaamde zoekgebieden. De provincie stimuleert boeren en natuurbeschermingsorganisaties in die gebieden om samen afspraken te maken over het beheer. Dit staat in de nota Meer doen in minder gebieden die GS vandaag hebben vastgesteld.

Kernboodschap van de nota is het bundelen van maatregelen ter bescherming van weidevogels (zoals de grutto, tureluur en wulp) en akkervogels (zoals de veldleeuwerik, patrijs en geelgors) in louter die gebieden die nog goede kansen bieden voor deze soorten. Meer doen in minder gebieden dus. Doel is om binnen tien jaar een stabilisatie van de populatie akker- en weidevogels te realiseren op het niveau van 2006 (indicatie: 2000 broedparen grutto's en 2000 broedparen veldleeuweriken).
Uiteindelijk streeft de provincie naar een inzet van 8500 hectare weidevogelmaatregelen en 2650 hectare akkervogelmaatregelen in de aan te wijzen gebieden. Maatregelen bij weidevogels zijn bijvoorbeeld nestbescherming en uitgesteld maaibeheer en bij akkervogels gaat het veelal om de aanleg van de zogenaamde faunaranden. Voor akkervogels wordt momenteel 750 hectare ingezet. Dit moet dus uitgebreid worden met 1900 hectare. Hiervoor is structureel 3, 4 miljoen meer nodig (beschikbaar: 1,35 miljoen euro).

De zoekgebieden weidevogelbeheer liggen hoofdzakelijk in het westelijk deel van de provincie. De zoekgebieden voor akkervogelbeheer liggen verspreid over het Oldambt, Veenkoloniën en Noord-Groningen. Het zijn de gebieden waar momenteel nog hoge dichtheden weide- en akkervogels voorkomen en waar voldoende jongen geproduceerd worden om de populatie op peil te houden. Daarbij zijn de grutto en veldleeuwerik als representant genomen van respectievelijk de weide- en akkervogels. Bij het selecteren van de zoekgebieden gaat de provincie uit van gebieden waar meer dan 10 paar grutto's of veldleeuweriken per 100 hectare voorkomen aangevuld met gebieden waar de dichtheid 5 tot 10 paar per 100 hectare is. De definitieve begrenzing van zoekgebieden gebeurt in samenspraak met agrarische natuurverenigingen en terreinbeherende organisaties.

Meer doen in minder gebieden betekent ook dat er minder subsidiemogelijkheden zijn voor weide- en akkervogelbeheer buiten de zoekgebieden. GS zijn wel bereid om op 150 hectare weidevogelgebied met zeer hoge dichtheden het bestaande beheer te continueren. Daarnaast willen GS de organisatie van nestbescherming buiten de zoekgebieden financieel blijven ondersteunen. In de akkerbouwgebieden zal het akkervogelbeheer buiten de zoekgebieden niet worden gecontinueerd. Lopende overeenkomsten kunnen wel uitgediend worden.

Aanleiding voor de nota is de rondetafelconferentie over de toekomst van het weidevogelbeheer in Groningen, die op initiatief van de Provinciale Staten plaatsvond in november 2006. In januari 2007 hebben de Provinciale Staten vervolgens een aantal moties aangenomen. De nota geeft uitvoering aan deze moties. In overleg met verschillende beheerders (agrarische natuurverenigingen en terreinbeherende organisaties) is deze tot stand gekomen.

De nota "Meer doen in minder gebieden - Actieprogramma weidevogels - akkervogels Groningen" kunt u hieronder downloaden.


1 april 2008