Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederland roept Zimbabwe op uitslag verkiezingen snel bekend te maken


01 apr 2008 | Zeven ministers van Buitenlandse Zaken van EU-landen, waaronder Nederland, roepen de Zimbabwaanse kiescommissie op om de uitslag van de presidentsverkiezingen snel bekend te maken. "De toekomst van de mensen in Zimbabwe hangt af van de geloofwaardigheid en de transparantie van het verkiezingsproces," aldus de ministers in een gemeenschappelijke verklaring.
Een vrouw loopt langs verkiezingsposters
Verkiezingen in Zimbabwe
Foto: Hollandse Hoogte

Tijdens een informele bijeenkomst maandagavond in Parijs, op uitnodiging van de Franse minister van Buitenlandse Zaken Kouchner, spraken Verhagen en zijn collega's uit Groot-Brittannië, Italië, Slowakije, Slovenië en Spanje hun bezorgheid uit over de situatie. Ze prezen de Zimbabwanen die ondanks de moeilijke omstandigheden zaterdag toch naar de stembus waren gegaan.

Verhagen en zijn collega's volgen de berichten van onafhankelijke maatschappelijke organisaties in Zimbabwe, die de uitslagen van stembureaus op allerlei plaatsen in het land zelf bij houden. "Ik krijg de indruk dat de Zimbabwanen voor verandering hebben gekozen en de democratische krachten de overhand hebben," zei Verhagen. "Nu hebben de mensen in Zimbabwe eindelijk weer uitzicht op een beter bestaan."

De zeven EU-ministers kondigden aan dat ze uitzien naar de samenwerking met democratisch gekozen autoriteiten in Zimbabwe, en dat respect voor mensenrechten en een eerlijk bestuur de eerste prioriteiten zouden moeten zijn.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Zie ook

* De verklaring van de EU-ministers (Engels) Externe link