Gemeente Elburg

geen enkele blaam

310308 Willem Krooneman treft geen enkele blaam

31 maart 2008

Willem Krooneman treft geen enkele blaam

Gemeentebelang heeft, op verzoek van diverse fractievoorzitters, in een brief van 6 februari 2008 vijfentwintig al dan niet vermeende misstanden uit het verleden geuit. Het ging in alle gevallen om het vermoeden dat de gemeente Elburg meet met twee maten. Een werkgroep heeft daarop in een goede sfeer een diepgravend onderzoek verricht naar de aangedragen gebeurtenissen.

Een deel van de aangedragen onderwerpen zijn door de werkgroep voor kennisgeving aangenomen of bleken op onjuiste informatie gebaseerd. Een beperkt aantal onderwerpen heeft geleid tot aanbevelingen.

De meeste aandacht heeft de kwestie rond de toewijzing van kavels in plan Waterlanden te Doornspijk. Gemeentebelang heeft nooit de bedoeling gehad om te ageren tegen de heer Krooneman. Het draait in de kwestie om het handelen van het college. Helder is dat het college van B en W in 2003 de toewijzingscriteria niet goed heeft toegepast. De heer Krooneman was op geen enkele wijze betrokken bij het opstellen en toepassen van de toewijzingscriteria. Hem treft geen enkele blaam.

De werkgroep is van mening dat de politiek in Elburg niet langer terug moet kijken op het verleden. Onlangs heeft de gemeenteraad een hernieuwde start gemaakt met het dualisme. Uiteindelijk doel hiervan is een transparant bestuur en een duale bestuurscultuur. Terugkijken naar het verleden frustreert dit hernieuwde proces van samenwerking. In navolging van de burgemeester roept de werkgroep op om vooruit te kijken.

Toelichting

De werkgroep bestaat uit de raadsleden W. Hoeve (AB), W. Schaap (PvdA) en de schrijver van de brief D. Kroese (Gemeentebelang). De werkgroep staat onder voorzitterschap van de burgemeester. Twee ambtenaren waren aangesteld als adviseur.

De werkgroep concludeert dat de gemeente Elburg in het verleden niet altijd kordaat optrad in handhavingszaken, maar dat het handhavingsbeleid de laatste jaren veel strakker wordt ingezet en zonder aanzien des persoons wordt uitgevoerd. Wel zijn sommige zaken, zoals het uitstallen van handelswaar (in casu auto's) langs de openbare weg, moeilijk aan te pakken. Daardoor ontstaat de indruk dat de gemeente niets doet. Verder beveelt de werkgroep aan om aandacht te schenken aan het uiterlijk van het bedrijventerrein Van de Weerd en is één handhavingszaak weer teruggeplaatst op de handhavinglijst, nadat deze per ongeluk was verwijderd.