Provincie Limburg

Persberichten

Tophandbal in Westelijke Mijnstreek nu of nooit! Gezamenlijk persbericht Provincie Limburg, gemeente Sittard-Geleen en gemeente Beek

Haalbaarheidsonderzoek Tophandbal

Het college van Gedeputeerde Staten (GS) en de colleges van Burgemeester en Wethouders van Sittard-Geleen en Beek gaan aan de slag met de conclusies uit het haalbaarheids-onderzoek naar tophandbal in de Westelijke Mijnstreek van Joop Alberda en Frank van den Wall Bake. Dat er snel iets moet gebeuren is duidelijk. Daarom wordt getracht al in het seizoen 2008/2009 met tophandbal te starten. Een fusie van verenigingen is daarbij geen optie. Er wordt gewerkt met een Topteam (eredivisie), een Talententeam (eerste divisie) en de drie verenigingen (hoofdklasse). In een op korte termijn op te stellen businessplan worden de kosten, baten en bronnen zoals begroot in het haalbaarheids-onderzoek geverifieerd en nader onderbouwd. Om continuïteit en snelheid in het proces te houden neemt de Provincie Limburg de regie tot het moment dat Tophandbal in de Westelijke Mijnstreek operationeel is.

De uitgangspunten van het haalbaarheidsonderzoek waren: respect voor de Limburgse (sport)cultuur, respect voor de drie topverenigingen BFC, Sittardia en V&L (identiteit, cultuur, functie in de regio), respect en plaats voor de breedtesport en de in de regio aanwezige ambities. Tophandbal betekent dat het handbal in Limburg op internationaal niveau komt. Op dat moment behoort het Limburgse handbal tot de top van de Nederlandse eredivisie en speelt het mee op Europees niveau. Volgens de onderzoekers is tophandbal in Limburg mogelijk, maar daarvoor is een grote kwaliteitsslag nodig die oude patronen doorbreekt en geen genoegen neemt met een compromis. Er is een top (professionele) organisatie nodig die voldoet aan de internationale eisen die aan tophandbal gesteld worden. Ook zullen er top- en trainingsaccommodaties gerealiseerd moeten worden ten behoeve van wedstrijden en trainingen.

Het plan uit het haalbaarheidsonderzoek is als volgt. Tophandbal in Zuid-Limburg is een nieuwe entiteit die speelt in de eredivisie (Topteam), die opleiding verzorgt, die voldoet aan de eisen van het NHV en NOC*NSF (Talententeam) en die weliswaar los staat van de drie verenigingen maar daarmee nauw is verbonden. De verenigingen zijn de hofleveranciers van het Topteam en het Talententeam.

In dit Limburgse model voor tophandbal speelt het Topteam eredivisie, speelt het Talententeam eerste divisie en spelen de drie verenigingen hoofdklasse. De verenigingen hebben de vrijheid om te promoveren. Er is een absolute scheiding tussen Topteam en Talententeam. Talenten blijven na selectie drie jaar in het Talententeam. Talenten van 21 jaar komen vrij: zij gaan naar het Topteam, terug naar de verenigingen of naar het buitenland. Selectie voor Topteam en Talententeam vindt plaats op 1 februari van ieder jaar.

Een voorwaarde voor succes is dat er een win-win situatie ontstaat voor alle stakeholders en met name voor de verenigingen. Daarom is er een Raad van Toezicht die de balans van geven en nemen tussen de organisatie en de verenigingen bewaakt, de begroting controleert en het beleid uitzet. De competenties van leden van de Raad van Toezicht liggen niet alleen op sportinhoudelijk vlak, maar ook in de Limburgse cultuur.

Een globale inschatting van de kosten voor Tophandbal in Zuid-Limburg bedraagt circa 850.000,- per jaar. Daarnaast is 250.000,- per jaar nodig voor de continuïteit (aanvoer van talenten). Anders gezegd: circa 25% van het budget zal worden aangewend voor (h)erkenning en opleiding van talentvolle jeugd.
GS is afhankelijk van de uitwerking van het businessplan en de onderhandeling met andere partijen, bereid om Tophandbal in Zuid-Limburg mee voor te financieren en daarvoor middelen vrij te maken. Ook de gemeenten bezien hun bijdrage mede afhankelijk van het financieel economisch draagvlak vanuit het bedrijfsleven en de concrete planuitwerking.

De vervolgstappen op dit haalbaarheidsonderzoek zijn het maken en presenteren van een businessplan en de implementatie.
* Haalbaarheidsonderzoek Tophandbal PDF-document


1-4-2008 15:08