Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 1 april 2008


1 APRILGRAP IN BLIJDORP GESLAAGD:
'leeuwen aan de sla'

De roofdieren in Diergaarde Blijdorp gaan niet overstappen op vegetarische voeding, ondanks een persbericht dat de Nederlandse Vegetariersbond afgelopen zondag verstuurde in samenwerking met Blijdorp. Vandaag werd in Blijdorp bekend gemaakt dat het een 1 aprilgrap betrof. De bezoekers en journalisten die vanmorgen wilden ervaren hoe de leeuwen op hun slahapje zouden reageren, konden er over het algemeen wel de humor van inzien. Na de uitzending bij VARA Vroege Vogels afgelopen zondag, werden Blijdorp en de Bond voor Vegetariërs overspoeld met telefoontjes van geïnteresseerde maar ook wel bezorgde of verontwaardigde mensen. Veel van hem bleven tot op de dag van vandaag geloven dat de roofdieren in Blijdorp echt zouden overstappen op plantaardige voeding.

De leeuwen reageerden aanvankelijk een beetje lauwtjes op het aangeboden groenvoer waar stiekem wat vleesbrokjes in waren verstopt. Af en toe namen ze eens een hapje, maar ze liepen niet over van enthousiasme, totdat leeuwenmoeder Shanti en dochter Bente in de gaten kregen dat je ook heel leuk met de kratten kon spelen. Zo diende het voedsel uiteindelijk als een vorm van gedragsverrijking.

Hoewel het een 1 aprilgrap betrof, is het wel degelijk waar dat Blijdorp zich inzet om de natuur te beschermen en het milieu zo min mogelijk te belasten. Dit blijkt o.a. uit de deelname aan ruim 80 fokprogramma's van bedreigde diersoorten, de diverse energiebesparende maatregelen (zonnepanelen, houtsnipperkachels, FSC-houtmaar het geldt zeker ook voor voeding van mens en dier. Blijdorp voert de dieren 'goede vis' en ook in de restaurants wordt 'goede vis' en diverse biologische producten verkocht. De dieren die graag fruit eten zoals bijvoorbeeld de gorilla's genieten dagelijks van bananen die zijn voorzien van het Oké label.

Op www.diergaardeblijdorp.nl/vegetarisch is een filmpje te zien van het vegetarische eetfestijn van de leeuwen.