Ergotherapie voorkomt overbodige zorg

01/04/2008 16:21

Nederlandse Vereniging voor Ergotherapie

Ergotherapie voorkomt overbodige zorg

Ergotherapie heeft een positieve invloed op kwaliteit van leven en is bewezen kosteneffectief

Ergotherapie is verbeteraar van kwaliteit van leven en bespaarder op zorgkosten. Als cliënten de vrijheid krijgen op hun eigen manier betekenis aan hun leven te geven, doen ze minder een appel op andere vormen van zorg. Met name in de zorg voor ouderen en chronisch zieken is de interventie van een ergotherapeut aantoonbaar (kosten)effectief. Begeleiding van een cliënt met dementie door een ergotherapeut scheelt per behandeling (van tien sessies) per cliënt 1.748,- euro (Graff et al., 2008). Verwacht wordt dat in 2020 ruim 250.000 mensen aan dementie leiden. Stel dat 100.000 mensen ergotherapie krijgen, dan wordt er bijna 175 miljoen euro bespaard. Ergotherapie zorgt er ook voor dat mensen met milde vormen van depressie tweemaal zo snel aan het werk zijn ten opzichte van cliënten die niet door een ergotherapeut worden begeleid. Omgerekend in geld komt dit neer op een kostenbesparing van 5170,- euro per jaar per cliënt (De Vries et al., 2003). Stel dat 10.000 door deze interventie sneller aan het werk zijn, dan bespaart dat werkgevers en uitvoerende instanties bijna 52 miljoen euro.

Ergotherapie Nederland (EN) initieert de ontwikkeling van concrete producten en diensten die maatschappelijk relevant, effectief én kosteneffectief zijn. En bovendien landelijk beschikbaar zijn. Daarmee is ergotherapie het beroep met het hoogste inverdieneffect op langere termijn. EN ziet een versterkte rol voor ergotherapie bij de zorg voor demente mensen, mensen met milde vormen van depressie en stress, met chronische aandoeningen, met arbeidsgerelateerde klachten (gericht op re-integratie) en kinderen met belemmeringen zoals gedrags- en leerproblematiek. EN stelt opleidingen voor haar leden verplicht, zodat het beroep zich kwalitatief ontwikkelt. Dit sluit onder meer aan op het rapport 'Inkoop' van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (2008). Selectieve inkoop leidt immers tot betere kwaliteit en drukt de kosten.

Ergotherapie Nederland
Als 1 april-grap kondigde de Nederlandse Vereniging voor Ergotherapie vrijdag 28 maart 2008 haar eigen 'einde' aan per 1 april. Per 1 april opent ze onder haar nieuwe naam Ergotherapie Nederland (EN) de deuren. De nieuwe naam is gekozen om een aantal redenen. De afkorting van de naam (EN) geeft de verbindende functie aan. De beroepsvelden EN Ergotherapie Nederland, patiëntenorganisaties EN Ergotherapie Nederland, organisaties voor zorg en kwaliteit EN Ergotherapie Nederland, de politiek EN Ergotherapie Nederland, bedrijfsleven EN Ergotherapie Nederland. Verder symboliseert de naam de centrale positie die Ergotherapie Nederland ambieert in de dialoog dat ieder mens recht heeft om zelf betekenis te geven aan zijn leven. EN is de beroepsorganisatie voor de ergotherapie in Nederland met ongeveer 3.200 leden op een geschat aantal van in totaal ongeveer 5.800 ergotherapeuten. Doel is iedereen in Nederland te doordringen van de toegevoegde waarde van ergotherapie: dat ergotherapie een duidelijke positie heeft in de Nederlandse samenleving, dat mensen weten wat zij inhoudt en oplevert en waar zij is te vinden. Voor de komende jaren heeft EN gekozen voor versterking van het beroep en de beroepscultuur, vooral door samenwerking met anderen. Ergotherapie Nederland wil een maatschappelijke factor zijn, die verder gaat dan alleen belangenbehartiging voor leden. Versterking van het beroep ergotherapie door samenwerking in de breedste zin staat centraal. Kernwaarden van het nieuwe Ergotherapie Nederland zijn: verbinding, evenwaardigheid en resultaatgerichtheid.

Ergotherapie

Ergotherapie speelt effectief in op de mogelijkheden van cliënten en de omgeving waarin zij wíllen functioneren. Op deze manier scheppen cliënten en ergotherapeuten ruimte voor optimale participatie in de samenleving én is er voor de cliënten vrijheid om op een eigen manier betekenis aan hun leven te geven.

EINDE BERICHT






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,