Senternovem



01-04-2008 | Wijk van morgen inspireert studenten en bedrijfsleven

De komende jaren verrijzen op het grensoverschrijdende bedrijventerrein Avantis bij Heerlen vier bijzondere gebouwen. Studenten van Hogeschool Zuyd en andere onderwijsinstellingen in Limburg bouwen duurzame kantoren en woningen voor de `Wijk van Morgen'. Ze werken daarbij intensief samen met bedrijven. De kruisbestuiving moet innovatieve oplossingen en goed geschoolde professionals opleveren.

Hogeschool Zuyd deed al eerder ervaring op met praktijkonderwijs in de bouw met woningen in Horst en Weert. In het project `De Wijk van Morgen' ligt de lat nog hoger: een wijk bouwen waarin je comfortabel kunt wonen en werken, en die uiteindelijk evenveel energie opwekt als er wordt verbruikt. Manager Expertisecentrum Gebouwde Omgeving ir. Ludo Kockelkorn: "We zetten nu meer dan voorheen in op technologische ontwikkelingen. Neem bijvoorbeeld polymere zonnecellen. Als we die ontwikkelen op de Hogeschool, dan is het vervolgens van belang dat de vmbo-leerling leert om die te monteren. In dit project werken leerlingen van verschillende niveaus samen."

De ambitie om met duurzame bouwtechnieken aan de slag te gaan bestaat bij Hogeschool Zuyd sinds 2006. Begin vorig jaar werden de eerste concrete stappen voor `De Wijk van Morgen' gezet. "Het is een leerproces voor iedereen, ook voor de school zelf," aldus Kockelkorn. "Bij de bouw van ons nieuwe pand in Sittard denken we bijvoorbeeld nu zelf mee over duurzaamheid. Vroeger zou je dat uitbesteden. Ook onze nieuwe lector Nieuwe Energie Jacques Kimman maakt ons bewust van de kansen voor energiebesparing."

Bedrijfsleven onderwijst
In de Wijk van Morgen wordt niet alleen samengewerkt met onderwijsinstellingen. Inmiddels hebben zich maar liefst 56 bedrijven en instellingen gemeld om mee te doen. "Dat zijn er inderdaad veel," zegt Kockelkorn, "maar er is ook verschil tussen de bedrijven. Sommigen willen alleen op de hoogte gehouden worden, of vervullen een klankbordfunctie. Anderen doen veel intensiever mee." Zo wordt een deel van het onderwijs gegeven in de vorm van gastcolleges. Deskundigen uit het veld onderwijzen en begeleiden studenten. "Dat heeft ook wel eens onvermoede bij-effecten," vertelt Kockelkorn. "De verschillende deskundigen geven soms tegenstrijdige berichten. Maar ook dat is goed voor de studenten: leren uit twee opvattingen te ontdekken wat de waarheid is."

Prachtig openluchtlaboratorium
Dit voorjaar zijn tachtig studenten van Hogeschool Zuyd gestart met het uitwerken van de ideeën voor het eerste pand in bouwtekeningen en bestekken. Ondertussen bereiden leerlingen van het Arcus College (MBO) zich voor op de start van de bouw, volgend schooljaar. Samen houden de groepen bouwvergaderingen. En zo gaat het nog ten minste vier jaar door. Kockelkorn: "Zo zijn we eigenlijk automatisch bezig met onderwijsvernieuwing. We hebben de lat op het gebied van technologie zo hoog gelegd, dat we ons onderwijsprogramma wel moeten aanpassen. En dat stellen we aan de hand van de opgedane ervaringen elke keer bij." Studenten doen dus ieder maar een deel van het project, en dat ziet Kockelkorn als een voordeel: "We creëren een prachtig openluchtlaboratorium waarbij bedrijven kunnen aankloppen om bijvoorbeeld onderzoeken te doen. Studenten die een deel van het project gedaan hebben, kunnen over drie, vier jaar namens het bedrijf waar ze dan werken terugkomen om te kijken hoe het ervoor staat."

Ook voor andere onderwijsinstellingen
De werkwijze van de Hogeschool Zuyd is goed toepasbaar in andere onderwijsinstellingen. Gerrit Jan Hoogland van SenterNovem: "Wij zijn ook al bezig om regionale netwerken op te zetten, waarin beroepsopleidingen samenwerken met bedrijven. Dat geeft de onderwijsinstellingen een goed startpunt om duurzaamheid in hun onderwijs op te nemen. Ze kunnen via het netwerk expertise en praktijkervaring uit het bedrijfsleven in huis halen. Net zoals bij Hogeschool Zuyd gebeurt. Wat uniek is aan de Wijk van Morgen, is dat ze de verschillende onderwijsniveaus met elkaar verbinden, dat is echt een toegevoegde waarde."

Externe links (worden geopend in een nieuw venster)

www.dewijkvanmorgen.nl
www.hszuyd.nl
www.duurzaambouwen.senternovem.nl